Energiecrisis: Duitsers nemen drie LNG-tankers van Gazprom in beslag

Duitsland heeft zich woensdag voor een onbepaalde periode drie tankers met vloeibaar aardgas van de Russische gasgigant Gazprom toegeëigend.

Waarom is dit belangrijk?

Duitsland treft verschillende maatregelen nu in het najaar, door de verminderde Russische gasleveringen, energiekrapte dreigt. Onze oosterburen beginnen daarvoor alsmaar meer outside the box te denken.

De onderneming Dynagas LNG Partners meldt dat de Duitse regering drie van haar LNG-tankers, die eerder door de Russische energiegigant Gazprom waren gecharterd, heeft overgenomen. Dat bericht de Britse krant The Telegraph. De vaartuigen staan nu effectief voor onbepaalde tijd onder controle van de Duitse overheid, aldus de in Monaco gevestigde firma.

Het gaat om de in 2007 gebouwde tankers Ob River en Clean Energy, evenals het in 2008 gebouwde Amur River. De eenheid van Gazprom had Ob en Amur River gehuurd tot 2028; Clean Energy werd oorspronkelijk tot 2026 door de Russen in dienst genomen.

De inbeslagname komt er nadat toezichthouder Bundesnetzagentur in april de controle over de Duitse eenheid van Gazprom heeft overgenomen. De energiewaakhond deed dat om de energievoorziening veilig te stellen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Gazprom Germania, dat de grootste gasopslagplaats van het land controleert, is sindsdien omgedoopt tot Securing Energy for Europe.

LNG-terminals

Afgelopen donderdag verklaarde de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, dat het land zich nu in de “alarmfase” van zijn gasnoodplan bevindt. Daarmee gaf hij te kennen dat bedrijven en huishoudens hun energieverbruik moeten matigen omdat de regering op lange termijn het risico van energietekorten voorziet.

Onze oosterburen zijn daarom ook druk bezig energievoorraden op te slaan voor de koude wintermaanden. Ter vervanging van het Russische aardgas kijken ze vooral naar vloeibaar aardgas uit de VS. Het plan is om drie nieuwe terminals te bouwen om de ingevoerde LNG te ontvangen.

Vorige week overwoog Berlijn zelfs om delen van de Russische pijpleiding Nord Stream 2 die op Duits grondgebied liggen te onteigenen en te herbestemmen voor een dergelijke LNG-terminal, schrijft Business Insider.

Gazprom verliest ook op de beurs

Gazprom verloor vandaag dan weer een kwart van zijn beurswaarde. Die daling kwam er nadat het Russische staatsconcern had gemeld dat de aandeelhouders plannen om een groot dividend uit te keren, hadden tegengehouden.

“De aandeelhouders hebben besloten dat het in de huidige situatie niet raadzaam is om dividenden uit te keren op basis van de resultaten van 2021”, liet adjunct-hoofddirecteur Famil Sadygov optekenen door de zakenkrant de Financial Times.

De grootste aandeelhouder van het bedrijf is de Russische staat, die rechtstreeks een belang heeft van 38 procent; nog eens 12 procent zijn in handen van twee andere staatsbedrijven. De duik van het aandeel was voor de beurs van Moskou aanleiding om de handel in de aandelen van het concern stil te leggen.

(ns)

Meer