Duitsland broedt op miljardenredding van voormalige Gazprom-divisie

De Duitse overheid bereidt zich voor om miljarden te pompen in de vroegere branche van de Russische gasreus. Gazprom Germania staat nu onder toezicht van de Duitse energiewaakhond.

Waarom is dit belangrijk?

Het gebruik van belastinggeld om een bedrijf te redden dat officieel nog steeds in handen is van Gazprom, een door het Kremlin gecontroleerd energiebedrijf, zou controversieel kunnen blijken bij onze oosterburen.

Een reddingsoperatie voor Gazprom Germania zou al deze week kunnen plaatsvinden, meldt het persagentschap Bloomberg. Hierbij zou staatsbank KfW naar verwachting een lening verstrekken tussen de 5 en 10 miljard euro, vertelden ingewijden aan zowel Bloomberg als de Financial Times. De besprekingen zijn nog aan de gang en de plannen kunnen nog veranderen, aldus de bronnen.

Het geld zou helpen de boekhouding van het bedrijf te stabiliseren en de continuïteit van de energievoorziening te verzekeren. Rusland had immers op het nieuws van de overname gereageerd met strafmaatregelen. Zo verminderde het de hoeveelheden gas die het aan het bedrijf levert, en dwong het de organisatie in plaats daarvan gas op de spotmarkt te kopen, vaak tegen hogere prijzen. Dat ondermijnde op zijn beurt het vermogen van Gazprom om zijn leveringsverplichtingen tegenover afnemers in Duitsland na te komen.

Een woordvoerder van de Bundesnetzagentur zei dat alle staatsagentschappen “intensief aan het werk waren om ervoor te zorgen dat [Gazprom Germania] kan blijven werken”. Gevraagd naar de lening, zei hij dat de toezichthouder geen commentaar zou geven op speculaties. Net als de KfW weigerde ook de Duitse regering vooralsnog commentaar te geven.

Centrale positie op Europese energiemarkt

Gazprom Germania is eigenaar van verschillende gasopslagplaatsen in Duitsland, waaronder de grootste faciliteit van het land. Het bezit ook Wingas GmbH, dat grote industriële gebruikers bij onze oosterburen bevoorraadt. Het bedrijf heeft een kleinhandelsbedrijf dat in 2020 een vijfde van het commerciële gas van het Verenigd Koninkrijk leverde, een handelstak in Londen en een afdeling voor vloeibaar aardgas (LNG), waardoor het een centrale positie inneemt op de Europese energiemarkt.

Duitsland blijft worstelen met de vraag wat het moet doen met zijn dochterondernemingen van Russische bedrijven, waarvan er vele activa bezitten die van cruciaal belang zijn voor de continuïteit van de energievoorziening, en dus de Duitse economie. De regering bekijkt verschillende opties, variërend van curatele – waarvoor zij in het geval van Gazprom Germania heeft gekozen – tot het overnemen van de zeggenschap over de energiebedrijven.

De curatele van Gazprom Germania zal op 30 september aflopen, en er zijn nog geen concrete plannen voor wat er daarna gebeurt. Gazprom Marketing & Trading, de in Londen gevestigde handelstak, heeft al gezegd dat hij niet verwacht weer Russisch eigendom te worden.

(fjc)

Meer