Hoge Europese gasprijzen leveren Gazprom recordwinsten op

Het Russische gasconcern Gazprom heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordwinst geboekt. Het Russische staatsbedrijf kon daarbij profiteren van de hoge prijzen die onder meer in Europa voor de Russische gasleveringen dienden te worden betaald. Dat heeft Famil Sadygov, ondervoorzitter van Gazprom, gezegd.

Sadygov zegt daarbij te verwachten dat deze ontwikkelingen zich het laatste kwartaal van dit jaar nog verder zullen doortrekken, waardoor ook de financiële prestaties van Gazprom wellicht nog verder zouden verbeteren.

Positieve vooruitzichten

Gazprom boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2.4 biljoen roebel (28,7 miljard euro). Dat betekende een stijging met 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het Russische staatsbedrijf boekte daarbij ook een recordwinst van 581,1 miljard roebel (6,8 miljard euro), tegenover een verlies van 251,3 miljard roebel het derde kwartaal van vorig jaar. Het vorige record dateert van het eerste kwartaal twee jaar geleden, toen een positief resultaat van 536 miljard roebel kon worden geregistreerd.

Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een positief resultaat van 1,55 biljoen roebel geregistreerd. “Dat is nu al meer dan de hoogste jaarwinst die het bedrijf ooit heeft laten optekenen”, merkt Sadygov op. “Rekening houdend met de huidige marktsituatie, mogen we voor het vierde kwartaal nog indrukwekkender cijfers worden verwacht.”

Grootste uitvoermarkt

Sadygov gaf toe dat Gazprom, dat een monopolie heeft op de gasexport met Russische pijpleidingen, in sterke mate van de stijging van de gasprijzen in Europa heeft kunnen profiteren.

Europa is voor de Russische gasproducent immers de grootste uitvoermarkt. Hoge prijzen konden bovendien mee gehandhaafd door onder meer grotere gasleveringen op de Aziatische markten.

De gasprijzen hebben al zes kwartalen op rij een stijging laten optekenen. Tijdens het derde kwartaal werd een niveau van 304 dollar per duizend kubieke meter opgetekend. Dat betekende bijna een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar, waardoor het bedrijf een herstel tegenover de verliezen van vorig jaar kon melden.

De totale gasverkopen liepen bij Gazprom tijdens de eerste negen maanden van dit jaar op tot 3,5 biljoen roebel. Dat was 77 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. In Europa en Turkije werd een stijging met 117 procent tot 2,5 biljoen roebel gemeld.

(NS)

Meer