Volatiele aardgasprijzen niet ieders ondergang: Amerikaans hedgefonds boekt winst van meer dan 400 miljoen dollar

De volatiliteit van de aardgasprijzen heeft ervoor gezorgd dat een Amerikaans hedgefonds alleen al in oktober winsten van meer dan 400 miljoen dollar kon noteren. Het in Miami gevestigde Statar Capital boekte vorige maand een winst van bijna 24 procent, weet de Britse zakenkrant de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

De aardgasprijzen zijn dit jaar de hoogte in geschoten naarmate de vraag aantrok en het aanbod onder druk kwam te staan. Niettemin beleefde de markt de afgelopen weken woeliger tijden. Daar wist alvast één hedgefonds op te anticiperen.

Statar Capital, dat ongeveer 2 miljard dollar aan activa beheert, maakte vorige maand ongeveer 23,5 procent winst, aldus bronnen van FT.

De positieve cijfers komen als geroepen voor Statar. Het hedgefonds leed namelijk een verlies van ongeveer 130 miljoen dollar in de eerste twee weken van september.

Gasprijzen schommelen

De Britse gasprijzen, die begin vorige maand met meer dan 500 procent waren gestegen, zijn in oktober samen met de prijzen op het Europese vasteland gedaald. Een daling van ongeveer een kwart, enkel en alleen omdat Rusland had verklaard zijn gasexport te verhogen, na maandenlang de leveringen aan West-Europa te hebben beperkt.

Ook de Amerikaanse prijzen op de termijnmarkt Nymex schommelden in de loop van oktober. Ze stegen op een bepaald moment tot bijna 6,40 dollar per miljoen Britse thermische eenheden, alvorens kortstondig tot onder de 5 dollar te dalen – om daarna weer sterk te stijgen.

Profiteren van de marktvolatiliteit

Statar kon profiteren van de marktvolatiliteit door herhaaldelijk dalingen in kortetermijncontracten aan te grijpen om posities te vergroten, en vervolgens winst te nemen bij prijsstijgingen, aldus FT.

De winsten, die overeenstemmen met meer dan 400 miljoen dollar handelswinst voor oktober, maken van Statar een van de grote hedgefondswinnaars van de volatiele maand.

Statar is nu ongeveer 29 procent geklommen dit jaar, aldus een bron die zelf de cijfers had gezien.

Jonge hond

Statar was vorig jaar een van de best presterende hedgefondsen, met een winst van 59 procent. Veel grondstoffenfondsen kochten zich in bij de ineenstorting van de olie- en andere grondstoffenprijzen tijdens de eerste fasen van de coronaviruspandemie. Vervolgens profiteerden ze van de opleving.

Het hedgefonds wordt geleid door Ron Ozer. Deze jonge hond (33 jaar) heeft bijna zijn hele carrière in de handel in aardgas gezeten.

Voor Statar was hij mede-hoofd van de Amerikaanse aardgashandel bij hedgefondsfirma Citadel. Daarvoor werkte hij zes jaar bij DE Shaw, waar hij een grote mate van autonomie kreeg om in aardgas te handelen. Stages bij Lehman Brothers en Morgan Stanley wekten Ozers belangstelling voor de handel, zozeer zelfs dat hij een jaar eerder afstudeerde aan de technologische topuniversiteit MIT met een bachelor of science (BS) in wiskunde en een minor in economie.  Statar is vernoemd naar het Stata-gebouw van MIT; de toegevoegde ‘R’ slaat op Ozers voornaam.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20