Poetin draait gaskraan naar Europa open

De gasprijzen zijn deze week fors gedaald na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin over een verhoogde gasexport richting Europa.

De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas in onze contreien, zakte vrijdag ruim 10 procent tot 68,5 euro per MWh. Het is voor het eerst sinds eind september dat de gasprijs onder de 70 euro/MWh duikt. Paniek over gastekorten zorgde begin oktober voor een historisch record van meer dan 160 euro/MWh. Maar ook aan 70 euro/MWh blijft gas nog steeds beduidend duurder dan normaal.

De correctie van de voorbije week is het gevolg van de opdracht van Poetin aan gasleverancier Gazprom om vanaf 8 november de gaskraan naar Europa verder open te draaien. Een derde van het Europees gas komt uit Rusland.

Het opvoeren van de gasleveringen mag wel pas gebeuren van zodra de Russische ondergrondse gasreservoirs weer zijn bijgevuld, zo meldde persagentschap Tass. Volgens Gazprom-topman Aleksej Miller zou zijn bedrijf vanaf 8 november meer gas kunnen beginnen leveren aan Europa.

Nord Stream 2

Poetin toonde zich de voorbije weken herhaaldelijk weigerachtig tegenover verdere gasleveringen aan Europa. Hij wees er ook op dat de al verrichte leveringen boven de contractueel overeengekomen hoeveelheden lagen.

Volgens waarnemers gebruikte Rusland het weigeren van extra gasleveringen om de Europese energiecrisis te verlichten, als drukkingsmiddel om de snelle ingebruikname te forceren van de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2 naar Duitsland, waarvoor de vergunningsprocedures nog lopen. Het Kremlin ontkent dat.

In Russische staatsmedia wordt Poetin door zijn beslissing om alsnog meer gas te leveren, gevierd als redder van Europa.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20