Zonder Nord Stream 2 geen extra Russisch gas voor Europa dat laagste gasvoorraden in 10 jaar heeft

Rusland heeft beslist geen extra gas naar Europa te sturen. Dat valt op te maken uit de veilingen van gascontracten.

Door onder meer het aantrekken van de economie zijn de energieprijzen in Europa in de afgelopen maanden fors gestegen. Europa begint stilaan aan een winter met de laagste gasvoorraden in meer dan tien jaar.

Nord Stream 2

Rusland heeft echter weinig haast heeft om de gasleveringen aan Europa op te voeren. Het Kremlin wil eerst zekerheid van een vlotte opstart van de commerciële stromen via de pijpleiding Nord Stream 2.

De pijpleiding is al gevuld geweest met gas, maar wanneer Nord Stream 2 in werking zal treden, is niet bekend.

“We kunnen niet te hulp schieten om fouten te compenseren die wij niet gemaakt hebben”, zei een hoge beleidsmaker bij de Russische overheid. Rusland komt volgens hem alle verplichtingen na en alle extra’s zouden gunstig voor beide partijen moeten zijn.

‘Slechts’ 30 miljoen kubieke meter per dag

Veilingresultaten van de Europese gasmarkt van maandag tonen aan dat de Russische staatsgasgigant Gazprom geen extra gasdoorvoercapaciteit heeft geboekt voor november, noch via het Oekraïense pijpleidingensysteem, noch via lijnen naar West-Europa via Polen.

Gazprom zou slechts 30 miljoen kubieke meter per dag hebben geboekt op de route Yamal-Europa van de 86,5 miljoen kubieke meter per dag die voor november beschikbaar is. Dat is een hoeveelheid die vergelijkbaar is met die van september.

De veilingresultaten worden beschouwd als een belangrijk signaal voor de markt van de komende volumes omdat zij twee tot drie weken vóór de maand waarin het aardgas stroomt, plaatsvinden.

De leveringsbeperking komt ondanks het feit dat Russisch president Poetin vorige week benadrukte dat zijn land “bereid is alle aanvullende stappen te bespreken” om de energiemarkten te stabiliseren.

Bevoorradingsschaarste in de winter

Door de stijgende energiekosten hebben bedrijven zoals chemiereus BASF en kunstmestproducenten Yara International ASA en CF Industries Holdings Inc. hun productie moeten beperken.

Europa is nu voor een groot deel afhankelijk van extra Russisch gas om een nog grotere bevoorradingsschaarste midden in de winter te vermijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20