Met dank aan de energieprijzen: Saudi Aramco nek aan nek met Apple voor titel van ’s werelds meest waardevolle bedrijf

Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco is nu 2 biljoen (2.000 miljard) dollar waard, net iets minder dan Apple, ’s werelds meest waardevolle bedrijf. De oliegigant heeft aan kracht gewonnen dankzij de stijgende energieprijzen en aanbodtekort. Ondertussen staan de techaandelen onder druk door de stijgende inflatie.

Nu de energieprijzen wereldwijd de pan uit rijzen, is Saudi Aramco dicht bij het veiligstellen van zijn plek als het meest waardevolle bedrijf ter wereld – een titel die momenteel in handen is van Apple. Dat schrijft Business Insider.

Het Saoedische oliebedrijf is nu ongeveer 2 biljoen dollar waard, net iets minder dan Apple’s 2,3 biljoen dollar. Maar de oliegigant zou terrein kunnen blijven winnen nu de energieprijzen stijgen (er is immers een wereldwijde energierally aan de gang).

Energieprijzen

De wereldwijde energieprijzen zijn sterk gestegen door het aanbodtekort, onder meer veroorzaakt door het versoepelen van de coronabeperkingen in sommige landen (er wordt meer gereden, gevlogen, gewerkt, dus meer energie verbruikt). Bij het sluiten van de beurs op dinsdag stond West Texas Intermediate crude, de Amerikaanse oliebenchmark, op 79,09 dollar per vat, en Brent crude, de internationale benchmark voor olie, op 82,56 dollar per vat. Ondertussen bereikten de aardgasprijzen dagelijkse hoogtepunten.

Analisten van de Bank of America schatten dat de prijzen voor het eerst in zeven jaar boven de 100 dollar per vat kunnen uitkomen, meldde Bloomberg. Ze merkten ook op dat de stijgende prijzen de resultaten van Saudi Aramco ten goede komen.

Eerder deze week besloot OPEC+ zijn huidige schema van geleidelijke verhogingen van de olieproductie te handhaven, ondanks de groeiende roep om in een sneller tempo te produceren. De aankondiging deed de olieprijzen stijgen.

Inflatie weegt op techaandelen

Omgekeerd hebben de stijgende obligatierente en inflatie gewogen op techaandelen, zoals Apple. Aandelen van de iPhone-maker zijn sinds 7 september met 10,6% gedaald en werden woensdag om 11.09 uur in New York verhandeld op 140,03 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20