Apple verliest 85 miljard dollar aan waarde na uitspraak over App Store: grootste daling in 6 maanden

De beurswaarde van Apple is vrijdagavond met 85 miljard dollar gezakt nadat een Amerikaanse rechter had geoordeeld dat de techgigant niet langer ontwikkelaars kan verplichten om hun digitale producten via de App Store te verkopen.

Rechter Yvonne Gonzalez Rogers vaardigde een gerechtelijk bevel uit waarin staat dat Apple ontwikkelaars niet langer mag verbieden om gebruikers weg te leiden van in-app-aankopen, via bijvoorbeeld een link of een knop. Het aandeel van Apple heeft de handelsdag 3,3 procent lager afgesloten.

85 miljard dollar in rook op

Door het koersverlies zag het bedrijf 85 miljard dollar van zijn beurswaarde in rook opgaan. Het was meteen ook het grootste verlies sinds 4 mei. Beleggers reageerden verontrust op de uitspraak omdat Apple een deel van zijn inkomsten dreigt te verliezen. Ontwikkelaars die hun app (en extra’s) verkopen via de App Store moeten een commissie betalen van 15 à 30 procent. De techgigant heeft vorig jaar ongeveer 64 miljard dollar verdiend aan in-app-aankopen.

De daling van vrijdag bezorgde Apple zijn eerste wekelijkse daling in drie weken. Desalniettemin noteert het aandeel nog 12 procent hoger in vergelijking met begin dit jaar. De S&P500 daalde vrijdag 0,8 procent. Als grootste component van de benchmarkindex, met een marktwaarde van meer dan 2,4 biljoen dollar, was Apple goed voor ongeveer een kwart van die daling.

Epic Games in beroep

De juridische strijd tussen Apple en Epic Games in de Verenigde Staten is hoe dan ook nog niet afgesloten. Een woordvoerder van de gameontwikkelaar liet kort na de bekendmaking van het nieuws weten dat het bedrijf in beroep gaat tegen de uitspraak. De rechter heeft namelijk geoordeeld dat Epic Games ook een schadevergoeding moet betalen Apple wegens contractbreuk.

Voorts was de rechter van mening dat er geen sprake was van “illegale monopolie”. “Het is niet illegaal om succesvol te zijn”, klonk het.

Lees ook:

Meer