Mokerslag voor Apple: rechter oordeelt dat de techgigant niet langer ontwikkelaars mag dwingen om via de App Store te verkopen

De lucratieve App Store-activiteiten van Apple hebben vrijdag een flinke klap gekregen. Een federale rechter heeft geoordeeld dat de techgigant niet langer andere partijen mag dwingen om via de App Store hun digitale producten aan de man te brengen. Dit lijkt op het eerste gezicht een overwinning voor Epic Games, de game-ontwikkelaar waarmee Apple een juridische strijd voert, maar het bedrijf gaat toch in beroep.

Waarom is dit belangrijk?

Dankzij de uitspraak van de rechter zijn ontwikkelaars niet langer verplicht om hun producten, zoals uitbreidingen voor een game, aan te bieden via de App Store. Daardoor hoeven ze ook geen commissie te betalen aan Apple. Epic Games moet weliswaar een schadevergoeding betalen aan Apple voor contractbreuk.

Rechter Yvonne Gonzalez Rogers vaardigde een gerechtelijk bevel uit waarin staat dat Apple ontwikkelaars niet langer mag verbieden om gebruikers weg te leiden van in-app-aankopen, via bijvoorbeeld een link of een knop. De techgigant pakt een commissie van 15 à 30 procent op de aankopen. In totaal verdient Apple meer dan 60 miljard met alle aankopen in hun App Store.

Juridische strijd

Die commissie is al een tijdje een doorn in het oog van Epic Games. De bal ging in augustus vorig jaar aan het rollen. Toen heeft de gameontwikkelaar een eigen betaalsysteem gelanceerd om zo te ontsnappen aan de commissie van 15 à 30 procent die het moet betalen aan Apple op in-app-aankopen. Apple verwijderde vervolgens Fortnite uit de App Store.

Epic Games daagde op zijn beurt Apple voor de rechter in Californië. Het bedrijf wou Apple dwingen om zijn spel Fortnite opnieuw op te nemen in de App Store, maar dat is mislukt. Wat volgde was een ellelange juridische strijd tussen die twee partijen.

Het besluit van de Amerikaanse rechter vormt het sluitstuk van het eerste deel van de strijd tussen de twee bedrijven. Apple haalde op negen van de tien aanklachten zijn gelijk, maar bleek zich volgens de Californische wet schuldig te hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag en zal worden gedwongen zijn App Store-beleid te wijzigen en zijn greep op in-app-aankopen te versoepelen. Het verbod gaat in december in. Het aandeel van Apple zakte met bijna 3 procent na het nieuws.

Epic Games moet schadevergoeding betalen

Verder laat de rechter weten dat “het succes van Apple niet meteen betekent dat het een monopoliebedrijf.” “Gezien het procesverloop kan het Hof uiteindelijk niet concluderen dat Apple een monopolist is volgens de federale of nationale antitrustwetten”, aldus Gonzalez Rogers. “Succes hebben is niet illegaal.”

De rechter oordeelde overigens dat Epic Games een schadevergoeding van 3,65 miljoen dollar moet betalen aan Apple wegens contractbreuk. Ook hoeft Apple Fortnite voorlopig niet terug te zetten in de App Store.

Epic Games gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter, vertelde een woordvoerster aan CNBC. Tim Sweeney, de CEO van Twitter, uitte dan weer zijn ongenoegen op Twitter. “De uitspraak van vandaag is geen overwinning voor ontwikkelaars of consumenten”, aldus de CEO. “Epic strijdt voor eerlijke concurrentie tussen in-app betaalmethoden en app stores voor een miljard consumenten.”

Ook elders in de wereld ligt het betalingsbeleid van Apple (en concurrenten) onder vuur. Eind augustus heeft het parlement van Zuid-Korea een wetsvoorstel goedgekeurd dat beperkingen oplegt aan het betalingsbeleid van Google en Apple. Het Aziatische land is daarmee het eerste land in de wereld die optreedt tegen de machtspositie die Apple en Google met hun appwinkels hebben.

Lees ook:

Meer