“Olie en gas zullen nog decennia deel uitmaken van het energiesysteem”

De CEO’s van een aantal van ’s werelds grootste energiebedrijven hebben hun positie in de energiemix verdedigd nadat de COP26-klimaattop de aandacht had gevestigd op de toekomst van hun industrie. De klimaatconferentie vond plaats na een periode van snel stijgende energieprijzen als gevolg van een stijgende vraag en een aanbod dat geen gelijke tred kon houden. Op het ADIPEC-energieforum in Abu Dhabi namen onder meer de CEO’s van oliereuzen BP en Lukoil het woord om hun bedrijfstak te verdedigen.

Waarom is dit belangrijk?

De grootste energiebedrijven ter wereld zijn erop gebrand hun marktpositie te behouden bij de overgang naar groenere energie. Maar gaat dat zomaar? Misschien wel: zelfs CEO’s van het vaak verguisde Big Oil hebben een punt als ze het belang van hun rol in de energietransitie benadrukken.

Grote oliemaatschappijen liggen misschien al het langst van alle bedrijven in de vuurlinie van het klimaatactivisme. Dus is voor CEO’s als Bernard Looney van BP het promoten van de rol van het bedrijf in de overgang van de industrie naar groenere energie een prominent onderdeel van zijn job geworden.

De oliegigant BP zet zich in voor de aanpak van klimaatverandering, aldus Looney. Maar hij benadrukte dat koolwaterstoffen zoals olie en gas nog jarenlang een rol zullen spelen in de energiemix.

“Het is misschien niet populair om te zeggen dat olie en gas nog tientallen jaren deel zullen uitmaken van het energiesysteem, maar dat is de realiteit”, klonk het op zakenzender CNBC, die uitzond vanop het energieforum.

In 2050 nog steeds olievoorziening van 20 miljoen vaten per dag

Looney van BP benadrukte dat het “Net Zero”-rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) van mei opmerkte dat in 2050 de wereldwijde olievoorziening “in het netto nul-pad” nog steeds ongeveer 20 miljoen vaten per dag zou bedragen.

“Dus ieder objectief persoon … zal zeggen dat koolwaterstoffen een rol moeten spelen, de vraag wordt dan: wat doe je daaraan? Je probeert die koolwaterstoffen op de best mogelijke manier te produceren”, voegde hij eraan toe.

“Het gebeurt niet van de ene dag op de andere”

Looney stelde dat de energietransitie tijd vergt.

“We moeten heel, heel duidelijk zijn over wat ons doel is wanneer we een dialoog aangaan op dit gebied. En ons doel in dit gesprek is de uitstoot te verminderen … Voor sommige mensen is dat onaanvaardbaar, want dat betekent dat koolwaterstoffen deel uitmaken van de mix. Dit is gewoon een systeem dat al decennia en decennia en decennia bestaat. Het heet niet voor niets een energietransitie. Er is geen lichtschakelaar. Het gebeurt niet van de ene dag op de andere”, zei hij.

De CEO zei dat BP zijn rol in de energietransitie speelt omdat het bedrijf gelooft dat het “het juiste is voor de maatschappij en het juiste voor de wereld” en omdat “er een enorme waardekans is voor ons bedrijf, biljoenen dollars zullen worden uitgegeven aan het opnieuw aanleggen van het energiesysteem van de aarde”.

“Het wordt aardgas, het wordt zonne-energie, het wordt windenergie, het wordt waterstof, het wordt kernenergie… Wat een bedrijf als het onze (…) kan doen, is twee verschillende vormen van energie aan elkaar breien om klanten te geven wat ze willen”, voegde hij eraan toe.

Blauwe en groene waterstof

Looney zei dat BP al drastische veranderingen had doorgevoerd om zich te concentreren op hernieuwbare energie: “Ik denk niet dat iemand objectief naar BP zou kijken en zou zeggen dat we niet op de overgang leunen.”

“Meer dan 12 maanden geleden hadden we minder dan 10 gigawatt aan hernieuwbare energie, vandaag hebben we een pijplijn van meer dan 23 gigawatt. Twaalf maanden geleden hadden we niets in offshore wind, vandaag zitten we in de grootste en snelst groeiende markten ter wereld in de VS en het VK, met 3,7 gigawatt. We hadden heel weinig in waterstof, vandaag hebben we een geweldig partnerschap met Adnoc, met Masdar en BP dat op termijn waterstof – blauw en groen – zal ontwikkelen,” zei hij.

“Energiebedrijven zijn leiders in de energietransitie”

Vagit Alekperov, CEO van het Russische oliebedrijf Lukoil, merkte dan weer op dat “op dit moment, energiebedrijven leiders zijn in de energietransitie.”

“Zij zijn degenen die onder andere kapitaalintensieve, energie-intensieve en weinig winstgevende projecten in verband met alternatieve energie hebben geïmplementeerd. We hopen dus dat dit leiderschap van de energiebedrijven niet alleen zal worden gehandhaafd, maar op korte en middellange termijn zal worden versterkt”, klonk het. Alekperov voegde hieraan toe dat de energiebedrijven volledig begrijpen dat zij alternatieve energiebronnen moeten ontwikkelen.

“We moeten gewoon de kans krijgen om uit te leggen wat we doen en om duidelijk te maken dat het niet om fossiele brandstoffen gaat. Het gaat om de uitstoot”, liet Vicki Hollub, CEO van het Amerikaanse oliebedrijf Occidental, dan weer optekenen.

Enorme investeringen in duurzame energie

Een groene revolutie wordt dus niet verwezenlijkt zonder enorme investeringen in duurzame energie. “Wie heeft de cashflow en de technologie? De petroleumbedrijven. Wij hebben ervaring met grote projecten. Een offshore olieplatform bouwen is vergelijkbaar met een windmolenpark op zee. De energietransitie zal niet lukken zonder de oliemaatschappijen”, aldus Bernard Pinatel, CEO van TotalEnergies, een tijdje geleden in De Tijd.

(jvdh)

Meer