Duitse overheid neemt Gazprom Germania over om energievoorraad veilig te stellen

Duitsland nationaliseert tijdelijk een Europese firma van de Russische gasreus Gazprom om de energie-infrastructuur van het land te beschermen.

De Duitse overheid zal tot 30 september de quasi-eigenaar van Gazprom Germania worden. Dat is een gasopslag en -transmissiebedrijf in Duitsland dat vrijdag gedumpt werd door Gazprom, de Russische gasreus.

Volgens Duits vicekanselier en bondsminister van Economie en Klimaat Robert Habeck zal de overheid optreden als belangrijkste aandeelhouder van het energiebedrijf. Daardoor kunnen de autoriteiten verzekeren dat de gasinfrastructuur en -voorraad van het land veilig gesteld worden. 

Zeker 45 procent van Europa’s aardgas zou afkomstig zijn van Rusland. Het Russische gasconcern Gazprom maakt daar al jarenlang handig gebruik van om woekerwinsten te genereren. 

Sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn Europese landen op zoek naar manieren om hun afhankelijkheid van Russische grondstoffen af te bouwen. Zeker nu de Russische dictator Vladimir Poetin ermee dreigt om gasrekeningen enkel met roebels te laten vereffenen. Ondertussen gaat de handel in Russisch gas in Europa gewoon ongestoord verder.

“We laten energie-infrastructuur niet afhangen van willekeurige beslissingen van het Kremlin”

In een persbericht verduidelijkt Klaus Mueller, hoofd van de Bundesnetzagentur, enigszins wat Berlijn van plan is met het energiebedrijf. “Ons doel is om Gazprom Germania te besturen in het belang van Duitsland en Europa”, meent Mueller. Belangrijk om daarbij te weten, is dat zolang de Duitse overheid de grootste aandeelhouder van Gazprom Germania is, zij werknemers mag ontslaan en nieuwe arbeidskrachten mag aanwerven. 

Volgens Habeck moest de Duitse overheid wel ingrijpen om te voorkomen dat Gazprom Germania weldra zou overgekocht worden door energiebedrijven zoals JSC Palmary en Gazprom export business services, beide Russische staatsondernemingen. “We laten de energie-infrastructuur niet afhangen van willekeurige beslissingen van het Kremlin”, oppert Habeck.

Voorts zou het niet geheel duidelijk zijn wie er exact achter het bedrijf zat, werpt Habeck op. De Duitse autoriteiten willen daarom koste wat kost voorkomen dat een buitenlandse onderneming het eigenaarschap over Gazprom Germania zou opkopen omdat het bedrijf essentieel is voor de gasvoorraad van het land, schrijft persbureau Reuters.

(lp)

Meer