Sommige financiële instellingen indexeren niet het volledige loon van hun personeel

AXA Bank heeft beslist om een zogenaamde indexplafond te introduceren, waardoor het loon van sommige werknemers niet volledig zal geïndexeerd worden. Alles boven de grens van 5.400 euro wordt niet aangepast aan de inflatie.

Waarom is dit belangrijk?

België is één van de weinige landen in de wereld waar de lonen automatisch worden aangepast aan de gestegen levensduurte. Dat betekent dus ook dat de bedrijven in ons land de personeelskosten fors zien oplopen. Volgens recente cijfers van SD Worx mogen de bedienden (paritair comité 200) in januari bijvoorbeeld een loonsverhoging van 11 procent verwachten.

In het nieuws: De Tijd meldt dat AXA Bank een indexplafond invoert. De financiële instelling wil op die manier de stijgende loonkosten ietwat inperken. Volgens AXA Bank zal de koopkracht van het personeel voldoende beschermd worden, omdat enkel de bedragen boven de grens van 5.400 euro niet worden geïndexeerd.

  • Els Jans, de personeelsdirecteur van AXA Belgium, laat in een reactie aan de nieuwssite weten dat de maatregel wettelijk mogelijk is omdat bedrijven op sectorniveau zelf kunnen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20