Sommige experts verwachten dat de volatiliteit van Bitcoin en andere cryptomunten zal afnemen in 2022

Sommige experts verwachten dat de volatiliteit van verschillende cryptomunten volgend jaar (lichtjes) zal afnemen. Dat komt omdat meer en meer institutionele beleggers overwegen om te beleggen in de digitale activa.

Cryptomunten staan bekend voor hun volatiele koersen. We nemen Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, als voorbeeld. In april van dit jaar was de waarde van die munt gestegen tot ruim 64.000 dollar om de daaropvolgende maanden te zakken tot iets meer dan 29.000 dollar op het dieptepunt. Vervolgens zat de koers van de cryptomunt opnieuw in de lift om in november een nieuw record te breken. Op het hoogtepunt was BTC ruim 68.000 dollar waard. Vandaag schommelt de koers rond 49.000 dollar.

Koersverloop Bitcoin sinds start 2021 – Coinmarketcap

Volatiele koersen

Experts merken dan ook op dat beleggen in crypto’s niet voor iedereen is weggelegd. Wie belegt in cryptomunten moet accepteren dat zo’n belegging doorgaans gepaard gaat met fenomenale hoogtepunten en pijnlijke dieptepunten. “Meer dan eens hebben we een correctie in de markt waargenomen”, laat Anton Chashchin, managing partner van het cryptoplatform Bitfrost, weten in een reactie aan CNN. “Als institutionele beleggers winst beginnen te nemen, dan kan dat een rimpeleffect veroorzaken.”

Hij voegde er wel aan toe dat die institutionele beleggers zullen blijven beleggen in Bitcoin. Beleggers beschouwen Bitcoin als het digitale goud. Wat betekent dat het bescherming biedt tegen de inflatie. “Zelfs als de beleggers investeren in Bitcoin vanuit een FOMO-gevoel (fear of missing out), nemen ze alle institutionele beslissingen na een zorgvuldige overweging. Deze bedrijven zijn zich bewust geworden van de potentiële voordelen van crypto’s”, aldus Chashchin.

De toegenomen acceptatie en legitimiteit van cryptomunten zal waarschijnlijk helpen om wat van de volatiliteit weg te nemen. De prijzen kunnen nog steeds sterk schommelen, maar de verschuivingen zullen misschien niet zo hevig zijn als in de afgelopen jaren.

“Het is goed dat grotere instellingen met vastere handen nu crypto’s kopen. Dat zal helpen om de volatiliteit te doen afnemen”, voegt John Wu, president van het cryptoplatform Ava Lab, eraan toe.

Meer aandacht voor andere cryptomunten

Nick Elward, vicepresident bij de vermogensbeheerder Natixis Investment Managers, verwacht ook dat meer en meer institutionele beleggers aandacht zullen hebben voor andere crypto’s dan BTC. “Ze zullen daarbij verder kijken dan uitsluitend beleggen in ETF’s die de koers van BTC volgen”, klinkt het. Hij verwacht dat meer en meer portefeuillebeheerders actief gaan beleggen in de digitale munten. Daardoor zullen ze ook meer aandacht geven aan andere munten dan Bitcoin.

Elward voegt eraan toe dat crypto een natuurlijke uitbreiding is van de zogenaamde alternatieve beleggingswereld, waartoe onder meer goud en andere edelmetalen behoren. Sommige experts verwachten overigens dat Ether (ETH), de tweede grootste cryptomunt op de markt, uiteindelijk BTC van de troon zal stoten. Ether wint aan populariteit door de vele toepassingen die mogelijk zijn op die blockchain. Denk bijvoorbeeld aan de opmars van NFT’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20