Voordat je een antwoord gaat geven tijdens een sollicitatiegesprek op vragen over het beschrijven van de ideale bedrijfscultuur waarin je het liefst zou willen werken, dien je ruimschoots de tijd te nemen om te brainstormen over de bedrijfscultuur in het algemeen en vervolgens wat deze term voor je persoonlijk betekent.
Hoe kun je vragen over je ideale bedrijfscultuur beantwoorden?
Hieronder hebben we een aantal vragen voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken als je de bedrijfscultuur van een onderneming onder de loep wilt nemen:
- Zijn medewerkers op alle niveaus betrokken bij de besluitvorming binnen de onderneming?
- Heeft de onderneming een samenhangend missie en strategisch plan opgesteld en zijn deze zaken op een duidelijke manier met het personeel besproken?
- Is de waarde te bepalen van het werken in teamverband en samenwerkingsprojecten?
- Worden medewerkers beloond op basis van hun verdienste of is er sprake van een zekere gunfactor of zelfs van vriendjespolitiek?
- Zal het bedrijf innovaties en ondernemerschap van medewerkers aanmoedigen?
- Is er een patroon waar te nemen ten aanzien van interne promoties?
- Zal het bedrijf bereid zijn om een belangrijke investering te doen in de opleiding en in de beroepsmatige ontwikkeling van werknemers?
- Worden leidinggevenden en ervaren personeel aangemoedigd om andere werknemers te begeleiden?
- Is er sprake van enig plezier in het werk onder de mensen die voor dit bedrijf werkzaam zijn?
- Wordt er aan medewerkers de nodige flexibiliteit geboden om externe behoeften en belangen tegemoet te komen?
Hoe kun je een antwoord formuleren?
Nu dat je al deze aspecten in je achterhoofd hebt, zul je in staat zijn om je voor te bereiden op de beantwoording van deze vraag. je kunt dit het beste doen door je zoektocht naar informatie in drie stukken te verdelen.
- Ten eerste moet je een profiel van je ideale bedrijfscultuur op gaan stellen. Vervolgens ga je een gedegen onderzoek doen naar de cultuur binnen het bedrijf van de potentiële werkgever. De kopjes “Over ons” en “Carrièremogelijkheden” op de websites van de meeste bedrijven zullen je de benodigde informatie verstrekken, of je in elk geval een aantal aanwijzingen geven. Verder kun je bepaalde medewerkers vragen stellen die je eerder tijdens het sollicitatieproces hebt leren kennen om zo de bedrijfscultuur van de onderneming te omschrijven en te typeren.
- Daarnaast kun je gaan zoeken op online een zoekmachine als Google naar “bedrijf reviews” om vervolgens een kijkje te nemen op een aantal websites waarop huidige- of voormalige werknemers feedback hebben gegeven over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Een van de beste manieren om een onpartijdig kijkje in de keuken van de bedrijfscultuur te krijgen is door te gaan netwerken met huidige- of voormalige werknemers.
- Tot slot kun je op zoek gaan naar LinkedIn profielen om te zien of je alle contacten binnen het bedrijf kunt vinden, of met de belangrijkste van deze mensen contacten aan te gaan en hen te vragen om de bedrijfscultuur te beschrijven. Zodra je een goed beeld hebt van de cultuur binnen het bedrijf, dan pas kun je werkelijk gaan beslissen welke onderdelen van je ideale profiel je op wilt nemen in je antwoord.
Laat de werkgever je toegevoegde waarde zien
Hoewel je zorgvuldig wilt evalueren hoe de cultuur binnen het bedrijf waar je solliciteert eruit ziet en of deze aan je persoonlijke criteria voldoet om een goede beslissing te kunnen nemen over het werk dat je moet doen, is het meestal geen gunstige strategie om je volledige lijst met persoonlijke voorkeuren te delen met je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek.
In plaats daarvan dien je te richten op de vlakken waar je voorkeuren de aspecten overlappen van de werkelijke bedrijfscultuur. Geen enkele bedrijfscultuur staat namelijk precies in één lijn met je persoonlijke criteria. Dus op het moment dat een onderneming innovatie erg waardeert, dan kun je je interesse in een bedrijf tonen dat een dergelijk initiatief ondersteunt, zeker als dit van de kant van het personeel afkomstig is.
Bovendien kun je extra nadruk leggen op factoren die je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek kunnen laten zien op welke manier je een toegevoegde waarde zult zijn voor het bedrijf, in plaats van de aspecten te benadrukken die te maken hebben met de bedrijfscultuur die voldoet aan je persoonlijke behoeften. Je zou je dus minder dienen te richten op elementen zoals plezier en flexibiliteit, maar wel op factoren zoals trainingsmogelijkheden, professionele ontwikkeling of het belonen van uitstekende prestaties.
Is dit de juiste bedrijfscultuur voor jou?
Het is belangrijk om de cultuur van het bedrijf zorgvuldig te onderzoeken en te evalueren om te kunnen bepalen of deze geschikt is voor jou. Op het moment dat de informatie, die je hebt verzameld tijdens je onderzoek, je aan het twijfelen, brengt en je dus misschien helemaal niet graag voor dit bedrijf zou willen werken, dan heeft het geen zin om te proberen om de werkgever ervan te overtuigen dat je een goede match zou zijn voor de vacante baan. Je dient dan na te gaan of dit wel de juiste baan is voor jou ruimschoots voordat je je gaat storten op het sollicitatieproces.