‘Softbank-onderdeel vervalst patenten om bedrijven aan te klagen’

De technologiegroepen Apple en Intel klagen de investeringsmaatschappij Fortress aan. Fortress is een onderdeel van Softbank, de Japanse eigenaar van het noodlijdende WeWork.

De techreuzen beweren dat Fortress en zijn dochterbedrijven helemaal geen technologische producten maken, maar gewoon patenten registreren om dan later techbedrijven aan te klagen voor patentbreuk.

Apple beweert dat de investeerder al 25 zaken tegen hem aanspande voor een totaalbedrag van 5 miljard dollar. In een van de zaken zou Apple een patent hebben gebroken op een stappenteller voor zijn gezondheidsapp.

3 dollar per product

Twee dochterbedrijven van Fortress, Uniloc USA en Uniloc Luxemburg, zeggen dat ze per Apple-product 2 tot 3 dollar verschuldigd zijn, klinkt het in de aanklacht.

Intel spande in oktober al een soortgelijke zaak aan, maar trok die later weer in. Woensdag diende het een nieuwe aanklacht in samen met Apple.

Geen van de betrokken bedrijven wenste te reageren.

Softbank

Dit is een nieuwe klap voor Softbank. De Japanse investeerder heeft het moeilijk sinds de gefaalde beursgang van de kantoorverhuurder WeWork. Die zei zijn beursgang af, waarna Softbank de controle nam over het verlieslatende bedrijf.

Woensdag bleek ook dat de maaltijdkoerier DoorDash, de nieuwe favoriet van Softbank, een rechtszaak aan zijn been heeft voor zijn fooienbeleid.

Om de meubelen wat te redden zijn de Japanners bezig met de oprichting van een nieuwe megatechgroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20