Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Softbank creëert techgigant van 30 miljard dollar

Logo Business AM
Tech

18/11/2019 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

De CEO's van Yahoo Japan en Line schudden elkaar de hand op de persconferentie. - EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

De Japanse investeerder Softbank neemt de berichtendienst Line over en fuseert die met Yahoo Japan. Zo wil Softbank zijn inkomsten weer opkrikken na het WeWork-debacle.

De nieuwe groep zou 30 miljard dollar waard zijn.

De deal geeft Yahoo Japan toegang tot de data van 164 miljoen Line-gebruikers in Japan en Zuid-Oost Azië. En het levert het verlieslatende Line een nieuwe geldstroom en technologische expertise op. Line leed vorig jaar een verlies van 6 miljard yen (50 miljoen euro).

Yahoo Japan, dat vorige maand werd omgedoopt tot Z Holdings, was oorspronkelijk een samenwerking tussen Softbank en de internetreus Yahoo. Nadat die laatste failliet ging, kocht Softbank alle aandelen over.

Line, opgericht in 2011 als alternatief voor het gebrek aan bereik na de tsunami in Japan, is in handen van de Zuid-Koreaanse zoekrobot Naver. Die richt nu een joint-venture op met Softbank. Die joint-venture controleert Z Holdings, dat op zijn beurt dan weer Yahoo Japan en Line controleert.

Mobiele betalingen

Line zoekt al een tijd een manier om in de markt van mobiele betalingen in te breken, maar kon nooit echt doorbreken door een gebrek aan geld. De overname moet daar verandering in brengen. Softbank heeft met PayPay zijn eigen betaaldienst en hoopt dat de fusie tot synergieën kan leiden.

Officieel klinkt het dat de twee samengaan om de opkomst van Chinese en Amerikaanse techgrootheden te counteren. Maar het lijkt eerder een nieuwe poging van Softbank om er weer bovenop te komen na de mislukte investering in WeWork. De co-workingspecialist blies zijn beursgang op het laatste moment af.

Vorige week lanceerde de maaltijdkoerier DoorDash, waar Softbank een belang in heeft, een kapitaalronde die hem op 13 miljard dollar waardeert.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks