Softbank-aandelen onderuit na stevige winstwaarschuwing

De Japanse investeringsmaatschappij Softbank waarschuwde maandag voor een monsterverlies van 1.800 miljard yen (15 miljard euro). Beleggers stuurden het aandeel 3,5 procent lager meteen na de bekendmaking.

Het operationeel verlies zou uitkomen op een verlies van 1.350 miljard yen (11,4 miljard euro). Een jaar geleden was dat nog 2.350 miljard yen (20 miljard euro) winst.

Softbank, bekend van zijn investering in de coworkingspecialist WeWork, meldde de verliezen op maandag in een korte mededeling. Daarin wijt het bedrijf de verliezen aan de verslechterende markt en investeringen in WeWork en de satellietmaker OneWeb, die eind vorige maand failliet ging.

Schulden

En hoewel de coronacrisis zeker invloed zal gehad hebben op de resultaten, was de neergang van Softbank al een tijd aan de gang. Het begon allemaal midden vorig jaar, toen WeWork besloot naar de beurs te gaan. Na veel vijven en zessen bleek het bedrijf veel minder waard dan het voorspiegelde en werd de beursgang afgeblazen.

Daarop kocht Softbank WeWork over, wat de investeerder diep in de schulden bracht. De schulden zijn ondertussen opgelopen tot 12.000 miljard yen (10 miljard euro). Een groot deel daarvan komt van WeWork, dat de verliezen ook blijft opstapelen.

Actie

Softbank ondernam zelf al actie. Enkele weken geleden besliste het om een deel van zijn participaties in de uitverkoop te zetten en een deel van de beloofde aandelenaankoop van WeWork niet uit te voeren. Het is een manier om uit de schulden te geraken, maar of dat het flink geschade vertrouwen van de belegger kan terugbrengen, is nog maar de vraag.

Beleggers zijn in dubio. Maandag verloor het aandeel van Softbank 3,5 procent op de beurs van Tokio, maar dat kwam er al snel weer bij op dinsdag. Toen veerde het 5,2 procent op.

Softbank maakt zijn volledige resultaten bekend in juli.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20