Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

OneWeb, producent van internetsatellieten, vraagt faillissement aan

Logo Business AM
Space

30/03/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

OneWeb heeft tot nu toe al 74 satellieten gelanceerd. - OneWeb

Het Britse technologiebedrijf OneWeb, dat een netwerk satellieten voor wereldwijde online diensten wou uitbouwen, heeft het faillissement aangevraagd. De onderneming was op zoek naar nieuwe financiële middelen om zijn activiteiten verder te kunnen uitbreiden, maar is er niet geslaagd investeerders te vinden.

De problemen van OneWeb zouden gedeeltelijk te wijten zijn aan de corona-epidemie, die tot een grotere voorzichtigheid bij kandidaat-investeerders zou hebben geleid.

Turbulenties

Door de instorting van OneWeb dreigen ook vijfhonderd banen te verdwijnen. De onderneming had de intentie om een netwerk van 650 satellieten uit te bouwen. Tot nu toe zijn 74 exemplaren gelanceerd.

OneWeb vroeg het faillissement aan nadat Softbank, de grootste investeerder van het technologiebedrijf, duidelijk had gemaakt geen nieuwe financiële middelen ter beschikking te zullen stellen.

Adrian Steckel, topman van OneWeb, zegt echter in de sociale en economische waarde van de missie van het bedrijf te blijven geloven. OneWeb wil iedereen op elke locatie ter wereld toegang tot het internet verschaffen. Enkele tientallen medewerkers zullen in dienst blijven om de operaties van de gelanceerde satellieten te ondersteunen.

OneWeb startte begin dit jaar zijn zoektocht naar nieuwe financiering. ‘Die bijkomende middelen moesten uiteindelijk in de opstart van commerciële activiteiten uitmonden,’ zegt Steckel. ‘De onderneming kwam dicht bij een akkoord, maar dat kon uiteindelijk door de financiële impact en de marktturbulenties van de verspreiding van het coronavirus niet worden gefinaliseerd.’

Starlink

Het netwerk van OneWeb moest ervoor zorgen dat overal op aarde toegang tot het internet was gegarandeerd. Het project was vooral van belang voor afgelegen gebieden die tot nu toe niet op een betrouwbare internetverbinding kunnen rekenen.

De onderneming bracht in februari vorig jaar zijn eerste satellieten in een baan om de aarde. In februari lanceerde OneWeb vanaf de Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan nog eens vierendertig satellieten. Daarbij werd gebruik gemaakt van een Russische Sojoez-raket. Eenzelfde operatie volgde nog eens eerder deze maand.

OneWeb is niet het enige bedrijf dat een netwerk satellieten voor een wereldwijde online toegang wil uitbouwen. Het Amerikaanse concern SpaceX werkt met het project Starlink aan een gelijkaardig idee. Starlink heeft tot nu toe al 360 satellieten gelanceerd. Amazon en Telesat hebben gelijkaardige plannen aangekondigd.

Lees ook:

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks