SpaceX lanceert satellieten die wifi naar afgelegen eilanden brengen

Verschillende eilanden in de Pacifische oceaan krijgen wifi door een start-up uit Singapore. Die lanceerde een eigen satelliet met een SpaceX-raket.

Kacific, een start-up uit Singapore, heeft een missie. Zij stuurden op maandag een eerste satelliet in de lucht die afgelegen eilanden in de Pacifische Oceaan van internet moet voorzien.

Christian Patoroux, de CEO van Kacific, moest wachten op de juiste technologie om het project economisch leefbaar te maken. Satellieten zijn geen goedkope optie, maar de Kacific-1 zou toch voor 1 miljoen mensen wifi moeten voorzien.

Condosat

De Kacific-1 heeft een hogere capaciteit dan de meeste oudere modellen. Om de kosten te drukken, is hij ingebouwd in een CondoSat, dat is een soort module waar twee satellieten naast elkaar zitten. In het geval van de Kacific-1 gaat het om een deelproject met het Japanse Sky Perfect JCSAT.

Een paar stations op de grond zullen het signaal van de Kacific-1 naar antennes reflecteren, waardoor hotspots ontstaan. Het kost een 500 tot 1.000-tal dollar per antenneschotel. Dat is te veel voor een particulier gezin, maar doenbaar voor een hospitaal of bedrijf.

De Pacifische eilanden zijn worden vaak vergeten als het over wifi gaat. Traditioneel wordt er voor internetverbinding met kabels gewerkt. Dat is een financieel en praktisch intensief werk.

Ziekenhuizen

Daarbij blijft internet voor de eilandbewoners dan zodanig duur dat het ook niet interessant is voor bedrijven om internet te leveren. Toch is het volgens Patoraux belangrijk dat ook die gemeenschappen internet krijgen. ‘Je redt er levens mee. Het gaat om ziekenhuizen, luchthavens en scholen die geconnecteerd raken.’

Kacific-1 zal internet voorzien dat ongeveer 1,5 tot 2 dollar per GB aan data kost. Dat is ongeveer een derde van de prijs van een data-abonnement in de Verenigde Staten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20