EU probeert energieband met Kremlin door te knippen: Slovenië wil pijpleiding om Algerijns gas te sluizen naar Hongarije

EU probeert energieband met Kremlin door te knippen: Slovenië wil pijpleiding om Algerijns gas te sluizen naar Hongarije
Robert Golob — foto: Getty

De Slovenen willen hun oosterburen afhelpen van hun verslaving aan Russisch gas.

Waarom is dit belangrijk?

De Hongaarse economie leunt, net als die van Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije, erg op Russische fossiele brandstoffen en energiepartnerschappen met het Kremlin. Zo is het Centraal-Europese land voor ongeveer 85 procent afhankelijk van Russisch aardgas. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne betoont Hongaars premier Viktor Orbán zich dan ook een felle tegenstander van de wens van sommige EU-lidstaten om de Russische gasexport hard te raken.

In het nieuws: Robert Golob, de centristische en EU-vriendelijke premier van Slovenië, zei tijdens een ontmoeting met zijn Hongaarse ambtsgenoot, de conservatieve en minder EU-vriendelijke Viktor Orbán, dat zijn land van plan is een gasleiding naar Hongarije aan te leggen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

  • Die pijplijn zou Algerijns gas naar Boedapest versturen en daarmee de Hongaarse afhankelijkheid van Russisch gas moeten inperken.
  • “Hongarije is volledig afhankelijk van Russisch gas, maar het is niet het enige land. Oostenrijk bevindt zich in een vergelijkbare positie. De buren [moeten] hen helpen om het op te lossen – ze kunnen het niet alleen”, liet Golob door de FT optekenen.
  • Orbán meldde dat hij maar wat graag de Hongaarse gasbronnen wil diversifiëren. “We willen deze afhankelijkheid uitbannen. Ik ben van plan om op een pragmatische manier met [Slovenië] samen te werken”, klonk het na de ontmoeting met Golob.
  • Tijdsbestek: De gasverbinding zou volgens de Sloveense premier “over misschien twee tot drie jaar” operationeel kunnen zijn.

Grootste gasexporteur van Afrika

Achtergrond: Waarom net gas uit Algerije?

  • Ljubljana tekende vorige maand een deal met Algiers om gas te importeren via bestaande pijpleidingen in Tunesië en Italië.
  • De overeenkomst treedt in werking de eerste januari en behelst de aankoop van ongeveer 300 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dat moet de aanvoer van Russisch gas naar de kleine EU-lidstaat, die 2,1 miljoen inwoners telt, met een derde verminderen.
  • De Europese politiek vestigt duidelijk haar hoop op Algerije, de grootste gasexporteur van Afrika en reeds de op twee na grootste gasleverancier van Europa, om het tekort in de gasvoorziening aan te vullen.
    • Ongemakkelijke vragen: Een partnerschap met het Noord-Afrikaanse land is echter niet zonder controverse. Zo stellen waarnemers uit de energiesector zich de vraag of de Algerijnse installaties dat opschroeven van de gasleveringen wel aankunnen. Ook zijn er twijfels of het regime ginds wel zo stabiel is als wordt beweerd.

Hongaarse rechtsstaat

Verder: Golob heeft, tijdens het treffen met zijn Hongaarse evenknie, ook delicater kwesties aangekaart, zoals het feit dat de Hongaarse rechtsstaat volgens de EU onder druk staat. Het statenverband heeft daarom ongeveer 13,3 miljard euro aan subsidies voor Hongarije bevroren om de Hongaarse premier te dwingen zijn toezeggingen inzake transparantie en corruptie na te komen.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.