Shell-CEO: “Snelle oplossing vinden voor deze crisis is fantasie”

Terwijl politici op Europees niveau zich over een beleidsplan beramen, heeft de chief executive officer van de energiereus Shell de hoop de grond ingeboord van al wie nog dacht dat de energiecrisis snel kon worden opgelost.

“Realiteit onder ogen zien”

Op een persconferentie in Noorwegen tijdens een energietop met onder meer Belgisch premier Alexander De Croo (Open VLD) en Tesla-CEO Elon Musk, had Shell-chef Ben van Beurden enkele verre van geruststellende woorden over de energietoekomst van Europa. Volgens hem zal de crisis nog lang duren.

“Ik denk niet dat deze crisis tot één winter beperkt zal blijven”, zei de topman van Shell. “Het is heel goed mogelijk dat wij een aantal winters zullen hebben waarin wij oplossingen zullen moeten vinden via besparingen (…), rantsoenering en de zeer, zeer snelle invoering van alternatieven.” Van Beurden is het dus eens met de Belgische premier De Croo. Die sprak enkele dagen geleden nog over “5 tot 10 moeilijke winters”, een uitspraak die bestempeld werd als wel erg angstaanjagend, en waarvoor de liberaal veel kritiek kreeg.

Nog volgens Van Beurden is het idee dat er een regeling getroffen zou kunnen worden die deze crisis gemakkelijk en snel zou oplossen “een fantasie die terzijde geschoven moet worden”. “Wij moeten de realiteit onder ogen zien,” voegde hij eraan toe.

“Noodinterventie”

Intussen heeft de Europese Commissie aangekondigd dat zij de kwestie van de torenhoge energieprijs zal proberen aanpakken. Maandenlang hebben een aantal landen gepleit voor een Europese interventie. Maar het was de recente positiewisseling van een aantal andere traditioneel liberale mogendheden – aangevoerd door Duitsland – die de Commissie ertoe aanzette uit haar sluimer te ontwaken.

De EU plant nu een “noodinterventie” op de energiemarkt. Dat zei, althans, Ursula von der Leyen eerder deze week. “De snel stijgende elektriciteitsprijzen laten nu de grenzen van onze huidige marktopzet zien. Die is ontwikkeld voor andere omstandigheden”, erkende de Commissievoorzitter, terwijl ze ook een “structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt” aankondigde.

Zoals in dit stuk wordt uiteengezet, verkennen de beleidsmakers verschillende pistes. Deze omvatten een prijsplafond en een herziening van het mechanisme dat de prijs van elektriciteit koppelt aan de duurste marginale kosten van de laatste productie-eenheid.

Nog minder Russisch gas

Sinds eind juli gebruikt Rusland slechts 20 procent van de leveringscapaciteit van Nord Stream 1 pijpleiding om zijn aardgas naar het Avondland te sluizen. Deze hoeveelheid zou vanaf vandaag nog verder kunnen afnemen, want Gazprom heeft aangekondigd dat er tot vrijdag opnieuw onderhoudswerkzaamheden zullen worden uitgevoerd.

Dinsdag heeft de Russische gasreus ook laten weten dat hij zijn leveringen aan Engie vanaf donderdag volledig zou stopzetten, onder verwijzing naar een meningsverschil over hun contracten. Dit is geen dramatisch nieuws voor Frankrijk, want zijn voorraden zijn al voor 91 procent gevuld en het Russische gas is goed voor slechts 4 procent van de leveringen van Engie. Maar dat helpt de crisis natuurlijk niet, want elke inperking van het aanbod drijft de prijzen op.

Bovendien moet een Europees solidariteitsmechanisme in werking worden gesteld in geval van een tekort elders dan in Frankrijk. “Indien de Russische gasleveranties volledig worden stopgezet, zou Europa deze winter 20 miljard kubieke meter gas tekort kunnen komen. Dat is het equivalent van de helft van het verbruik van heel Europa in de maand maart”, wordt Thierry Bros, professor aan Sciences Po Parijs en specialist in energievraagstukken, geciteerd door Les Echos.

(lb/ns)

Meer