Shanghai kondigt einde van lockdown aan

“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de zware coronalockdown daarmee gedaan voor de inwoners van Shanghai?

De strenge lockdown die bijna twee maanden geleden in Shanghai werd ingevoerd zou binnenkort op zijn einde komen. Chinese autoriteiten hanteren een zero-COVID-beleid, wat ervoor zorgt dat grote delen van de 26 miljoen inwoners van Shanghai effectief opgesloten zitten in hun woning.

De onderburgemeester van de stad heeft maandag in Chinese media aangekondigd dat lockdowns in verschillende fases zullen worden afgezwakt.

Als eerste prioriteit zou de industriële en commerciële sector terug worden opgestart. Kruidenierswinkels, apotheken en buurtwinkels kunnen vanaf deze week weer hun deuren openen. Ook scholen zouden stilaan weer open mogen, zij het met de aanwezigheid van “anti-epidemiemaatregelen”. Privéwagens en taxi’s mogen vanaf maandag weer rijden, en vanaf zondag zouden delen van het openbaar vervoer hun diensten hervatten.

“Van 1 juni tot midden en eind juni zullen we de corona-epidemie volledig voorkomen en beheersen, (…) en de normale productie en het leven in de stad volledig herstellen, zolang het risico (…) onder controle is”, aldus Zong.

Hele flatgebouwen afgesloten

Hoewel Zong versoepelingen aankondigde, is het niet zeker of die ook zullen worden doorgevoerd. Inwoners van Shanghai hopen al langer op een einde aan de overheidsrepressie, maar de autoriteiten lijken de regels net steeds strikter toe te passen.

Een week geleden werden nog verstrengingen aangekondigd. Zelfs bewoners met een negatieve COVID-test werden in quarantaine geplaatst door de centrale overheid. In verschillende delen van de stad zouden hele flatgebouwen afgesloten zijn wanneer slechts één bewoner ervan positief test, berichtte CNN.

Dat bevestigen ook berichten op sociale media. Volgens Blake Stone-Banks, een expat die in Shanghai woont, wordt zijn woonst nog veertien dagen afgesloten vanwege een positief geval in zijn woonblok, dat al sinds 16 maart in lockdown zou zijn. De besmetting was de eerste positieve in bijna een maand, zei hij.

Door het zero-COVID-beleid is de Chinese economie ineengezakt. Er heerst grote onzekerheid bij buitenlandse investeerders omdat vele fabrieken in het economische hart van het land stilliggen of met beperkte capaciteit draaien. De industriële productie in China zou nu zijn grootste daling in 32 jaar zien.

(lb)

Meer