‘Sex, drugs & rock & roll’ in volle coronacrisis: de vraag is zo groot dat het aanbod niet langer kan volgen

‘Sex & Drugs & Rock & Roll’ was een single van ene Ian Dury, die eind jaren zeventig van vorige eeuw furore maakte. De tekst van het lied werd vaak fout geïnterpreteerd en als gevolg daarvan door de BBC zelfs verboden. Maar de term zelf werd niet door Dury uitgevonden. Hij duikt in 1969 voor het eerst op in het magazine LIFE en verwijst naar een reeks prioriteiten die een universele aantrekkingskracht hebben. Dat die aantrekkingskracht onuitroeibaar is wordt in volle coronacrisis opnieuw bevestigd. 

Sex

De verkoop van condooms breekt alle records. Ritex, de grootste Duitse producent van profylactica, meldt een verdubbeling van de verkoop van condooms in vergelijking met een jaar eerder. 

Eenzelfde trend is merkbaar in andere landen. De Britse lingerieketen Ann Summers verkocht in het eerste kwartaal meer dan een kwart meer seksspeeltjes dan een jaar eerder, met de Whisper Rabbit, de minst luide vibrator in het gamma, als topverkoper. ‘Nu iedereen in huis blijft, is lawaai een factor waar we rekening mee houden’, aldus het bedrijf.

Dildo King, een Berlijnse groothandel in intieme accessoires, noteert sinds de aankondiging van de lockdown een toename van 87 procent in de verkopen, met stijgingen van 800 procent in de verkoop van sommige producten. Concurrent Eis meldt een stijging van de verkoop van fantasie-verpleegsterpakjes met een factor dertig.

Toch onstaan stilaan problemen in de toeleveringsketens. Fabrieken die condooms produceren gingen wekenlang op slot. Ook leveranciers van andere producten krijgen het moeilijk om alles te leveren. ’Niemand was op zulke toename van de vraag voorbereid.’

Drugs

Ook drugskartels hebben zorgen. De globale lockdown heeft hen zwaar getroffen, blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Drugstransporten zijn complexer geworden, de activiteit in de meeste havens is tot een absoluut minimum herleid en ook politiecontroles zijn toegenomen.

De drugskartels hadden nochtans goed op de coronacrisis geanticipeerd. Net voor de lockdowns van kracht werden hadden ze hun verschepingen fel opgevoerd, maar de daaropvolgende gereduceerde activiteit in de havens en de toegenomen controles leidden tot meer inbeslagnames. 

In de eerste drie maanden van dit jaar hielp de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) bij de inbeslagname van 17,5 ton cocaïne in Europa, afkomstig uit Zuid-Amerika. In Rotterdam werd  in het eerste kwartaal van dit jaar 6,6 ton ton cocaïne in beslag genomen. 50 procent meer dan vorig jaar. Ook in Antwerpen werd vorige maand 4 ton cocaïne onderschept. De drugs zaten in een container met vis. In maart kon de politie in de Peruaanse havenstad El Callao een lading cocaïne intercepteren, die verborgen zat in chirurgische maskers met eindbestemming China.

15 tot 20 procent van alle drugs wordt onderschept

De lockdowns die ook in Zuid-Amerika werden ingevoerd hebben het aantal verschepingen fel gereduceerd. Volgens de UNODC zijn daardoor ook de inbeslagnames gedaald. Nu wegen afgesloten zijn, havens op een tiende van hun capaciteit functioneren en er overal politie patrouilleert, is het voor de drugskartels moeilijk werken. Drugsbaronnen weten dat 15 tot 20 procent van alle verschepingen uiteindelijk onderschept zal worden. Maar nu zijn er minder verschepingen en meer inbeslagnames.

Dat leidt uiteraard tot hogere prijzen. Kostte een kilo cocaïne vorig jaar nog 25.000 euro dan moet nu 32.000 kilo worden betaald in de groothandel. Een droomscenario voor doorverkopers, die onder impuls van de lockdowns de vraag nog amper kunnen bijhouden.

De prijsstijgingen gelden niet enkel voor cocaïne, maar voor alle soorten drugs. ‘Mensen panikeren en niet enkel over toiletpapier’, zegt een vrouw die cannabis verkoopt in Berlijn. Zij verkoopt een halve kilo per dag, tegen 100 gram per dag in de pre-coronaperiode. Ook de prijzen zijn gestegen. Betalen klanten normaal 10 euro per gram, dan rekenen doorverkopers nu twee tot drie keer die prijs.

Toch zien ook de doorverkopers de bui al hangen. De toevoer vanuit Spanje is volledig stopgezet, aldus dezelfde vrouw. Maar de illegale natuur van de drugshandel wil dat  groothandelaars altijd al inventief moeten zijn wanneer bepaalde routes worden afgesloten.

Rock & Roll

Daniel Ek, oprichter en CEO van Spotify. – Yomiuri Shimbun via AP Images

Tenslotte zijn er de muziekstreamingplatforms.  Bedrijven als Spotify, YouTube, maar ook Apple Music en Pandora beleven gouden tijden. Streamingdienst Spotify heeft in het eerste kwartaal meer gebruikers aan zich weten te binden dan ooit tevoren. Daarbij steeg ook het aantal abonnees dat betaalt voor de muziekdienst, blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal. Die luisterden minder vaak in de auto naar muziek, maar vaker bij huishoudelijke taken en ontspanning.

Bij de Amerikaanse concurrenten Apple Music en Pandora, eenzelfde evolutie. Uiteraard is hier van een aanbodprobleem, dat beide bovenvermelde sectoren treft, geen sprake. Integendeel. Het aanbod is nu zo groot dat Spotify artiesten zover wil krijgen dat ze advertenties kopen om hun eigen muziek op het platform van de concurrentie te onderscheiden.

De aantrekkingskracht van ‘Sex, drugs & rock & roll’ blijft dus onuitroeibaar. Ook in coronatijden.  Drie sectoren in de economie die het uitstekend doen, al zijn ze daar niet noodzakelijk blij mee. 

‘Ik spring geen gat in de lucht van geluk’, zegt Raiko Spörck, managing director van Dildo King, in de Financial Times. ‘Mensen sterven en niemand is gelukkig.’

Meer