Schrijfgeld lenen

Op het moment dat je een huis gaat kopen dan dien je met een heleboel zaken rekening te houden. Zo dien je bijvoorbeeld niet alleen de woning te financieren, maar eveneens de verschillende verzekeringen die je af moet sluiten moeten, eventuele kosten voor een verbouwing en uiteraard het schrijfgeld van de notaris. Dit schrijfgeld wordt echter niet door elke huizenkoper meegerekend bij de aanvraag van een hypotheek. Na de afsluiting van een hypothecaire lening komen deze mensen dan in veel gevallen voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Wat is schrijfgeld?

Schrijfgeld, ook wel beschrijf wordt genoemd, is een wat gedateerde term die de geldsom aanduidt die je betaalt voor het op laten stellen van een akte door een notaris. Met andere woorden: het is een honorarium, of een vorm van belasting indien er sprake is van een verkoopakte die op wordt gesteld.

Het beschrijf wordt doorgaans uitgedrukt in een percentage van de prijs waar een goed voor verkocht wordt. Het beschrijf zal dan ook toenemen als de transactiewaarde stijgt. Zo is er sprake bij de verkoop van een woning over klein beschrijf (5 procent) op het ogenblik dat het een kleine- of bescheiden woning betreft. In andere gevallen betaal je groot beschrijf (10 procent in Vlaanderen en wel 12,5 procent in het Brussels Gewest evenals in Wallonië).

Maak zelf een simulatie

[table id=4 /]

Goed voorbereid geld lenen

Bij de aankoop van een woning dien je op alle mogelijke kosten voorbereid te zijn. Je moet er dus rekening mee houden dat je een hypothecaire lening aangaat die de totale kostprijs van de woning, inclusief schrijfgeld voor de notaris omhelst. Natuurlijk ben je vrij om een aparte lening aan te gaan om de kosten van een notaris te financieren. Je doet er verstanding aan dit punt vooraf goed door te nemen met de kredietverstrekker waar je mee in zee gaat. Je dient dit veel zorg te doen omdat je uiteindelijk zelf voor de betaling van het schrijfgeld op moet draaien.

Het schrijfgeld dat een notaris in rekening brengt kan immers behoorlijk hoog oplopen. Voor een niet al te groot huis van ongeveer 250.000 euro met klein beschrijf wordt al snel circa 20.000 euro gerekend. Dit bedrag is opgebouwd uit:

  • het schrijfgeld,
  • de kosten van de kredietakte.

Op het moment dat je pas een woning gekocht hebt dan zijn dit toch behoorlijk hoge kosten die je zeker niet uit het oog mag verliezen. Bij het kiezen van een geschikte hypotheek dien je met deze kosten zeker rekening te houden om tot de meest gunstige leenoplossing te komen.

Vooraf je lening berekenen

Op de website van verschillende kredietverstrekkers kan je tegenwoordig snel en eenvoudig een lening simuleren. Voor deze simulatie voer je het gewenste leenbedrag in. Vervolgens zullen meerdere mogelijkheden op je beeldscherm zichtbaar worden en kun je dus kiezen tussen uiteenlopende aflossingstermijnen. Bovendien weet je op die manier ook direct de rentevoet van een lening. Door leningen vooraf te berekenen ben je in staat om de meest gunstige oplossing te kiezen en dus onnodig hoge kosten te voorkomen.

Meer