Saoedische kroonprins sluit leden koninklijke familie op

Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië, heeft vrijdag drie leden van de koninklijke familie gevangen laten nemen. Naar verluidt waren ze een staatsgreep aan het voorbereiden.

De gevangenen zijn prins Ahmed bin Abdulaziz – de broer van koning Salman -, de voormalige kroonprins Mohammed bin Nayef en zijn jongere broer, schrijft The New York Times.

Over de reden voor de opsluiting lopen de theorieën uiteen. The New York Times zegt dat de reden ‘onduidelijk’ is, maar volgens The Wall Street Journal waren de drie een staatsgreep aan het voorbereiden. De krant kon daar echter geen details over geven.

Troonopvolgers

Er zou echter ook een strategie kunnen achter zitten. Bin Abdulaziz en bin Nayef zijn mee in de running voor de opvolging van koning Salman als hij sterft. Over bin Abdulaziz wordt ook gezegd dat hij de machtsgreep van bin Salman zou kunnen breken. Nu die twee uitgeschakeld zijn, is er al minder kans op dissidentie wanneer bin Salman de troon claimt.

Bin Salman staat erom bekend met harde hand te regeren. Hij liet in 2017 200 mensen opsluiten op verdenking van corruptie en in 2018 zou hij betrokken geweest zijn bij de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Hij laat ook regelmatig mensen arresteren die zich op Twitter kritisch uitlaten over zijn beleid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20