Vanavond moet de partijraad van cd&v één naam naar voor schuiven om in de Vlaamse regering te stappen. Dat is een nieuwigheid, die net onder afscheidnemend voorzitter Joachim Coens (cd&v) is ingevoerd: niet meer de partijvoorzitter, maar de partijraad (een soort parlement van de partij) moet met twee derde van de stemmen een nieuwe kandidaat-minister goedkeuren.
- De plek van Wouter Beke (cd&v) moet worden ingevuld. Dat is alvast wat vandaag formeel moet gebeuren. Want informeel regelt men tegelijk ook al de opvolging van Mahdi, die partijvoorzitter wordt. Dit weekend was Walter De Donder (cd&v), burgemeester van Affligem en kabouter Plop-acteur, die zich eerst opzichtig wat ruimte had gelaten voor een tweede poging als kandidaat-voorzitter, duidelijk in een videoboodschap: ook hij steunt Mahdi.
- En ook Hendrik Bogaert (cd&v), het buitenbeentje van de partij op rechts, stelt zich geen kandidaat, zo vernemen we: ook hij “laat het nu helemaal” aan de huidige staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
- Die post wordt vanavond meer dan vermoedelijk ook informeel al ingevuld: zo kan men een grotere puzzel leggen en een tweede naam naar voor schuiven. Meer dan vermoedelijk wordt het een fris gezicht. In praktijk kan de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie dan pas binnen een maand aan de bak, als Coens formeel opstapt, en Mahdi na één verkiezingsronde en zonder tegenkandidaat op het schild wordt gehesen.
- Wat de namen betreft, is het een beetje tasten in het duister. Wat wel duidelijk opvalt: in praktijk heeft het duo Mahdi-Crevits duidelijk de handen in elkaar geslagen, zij zetten de lijnen uit en doen straks een voorstel. Dat moet formeel gedaan worden door afscheidnemend voorzitter Joachim Coens, maar hij is nu echt een “sitting duck”: iedereen weet dat hij vertrekt na bewezen diensten, hij kan moeilijk nu nog gaan bepalen hoe de toekomstige casting eruitziet.
- En Mahdi en Crevits laten maar een heel klein beetje in hun kaarten kijken. Op een wandeling van een cd&v-afdeling raakte VTM gisteren aan een quote van de toekomstige voorzitter: “Je hebt nood aan mensen die dossierkennis hebben, maar daarnaast heb je ook nood aan vernieuwing”, zo stelde Mahdi langs Vlaamse velden. Daarbij gaf hij aan dat Crevits hoe dan ook vice-ministerpresident blijft. Een combinatie dus, zoals gesteld, van één nieuwkomer en één ervaren persoon.
- Wat ondertussen wel een scenario is dat steeds meer circuleert: Crevits zou haar bevoegdheid van Landbouw houden, maar geeft Werk door aan iemand anders, en neemt dan de zware portefeuille van Welzijn. Destijds, bij de vorming van de Vlaamse regering, paste Crevits voor dat laatste, waarna het bij Beke belandde. Over Welzijn lijkt er immers meer en meer een consensus dat dit geen bevoegdheid is voor een broekie, of iemand die het klappen van de zweep nog niet voldoende kent.
- Dat betekent dat er een nieuwe naam op Werk zou komen: één kandidaat heeft daar al ministeriële ervaring, federaal dan, Nathalie Muylle (cd&v). Maar of de Vlaamse fractie daar dan weer enthousiast op zal reageren is maar de vraag: ze wil graag iemand van haar in de regering zien schuiven. De naam Vera Jans (cd&v) valt daarbij, zij is Limburgse en heeft dossierkennis op Welzijn. Maar geen ervaring als minister, en is geen wissel op de toekomst.
- Maar logischerwijze wordt er wel naar West-Vlaanderen en zeker Limburg gekeken: een regionale spreiding van de kopstukken is aangewezen. En met Coens (West-Vlaanderen) en Beke (Limburg) verdwijnen uit twee belangrijke provincies boegbeelden.
- Vandaar dat ook de naam van Nawal Farih (cd&v) blijft terugkeren, in de puzzel. Zij is potentieel een nieuw boegbeeld in Limburg, en kan straks een nieuwe rol spelen, in de strijd met Zuhal Demir (N-VA) in die provincie.
- Maar zoals gezegd, dat is allemaal behoorlijk speculatief: het is vanavond niet uit te sluiten dat er een verrassing uit de puzzel komt.