Wouter Beke stapt op als Vlaams minister

Wouter Beke stapt op als Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding. Hij lag al een tijdje onder vuur.

Beke heeft tijdens een persconferentie zijn ontslag aangekondigd. Die beslissing komt er nog geen week nadat Joachim Coens is opgestapt als voorzitter van de cd&v.

Tijdens de persconferentie zei Beke dat hij zijn functie naast zich neerlegt omdat hij zijn partij meer zuurstof wil geven. “Wie de eer heeft om voor zijn partij minister te worden, doet het met de ingesteldheid om zaken in beweging te zetten”, aldus de politicus. “Vandaag is mijn laatste dag als minister van Welzijn.”

Verschillende crises

Sinds de start van de coronacrisis is Beke al meermaals onder vuur komen te liggen. Hij kreeg onder meer kritiek omdat de Vlaamse woonzorgcentra zo zwaar werden getroffen door de coronapandemie. Voorts waren er ook de problemen met de Vlaamse crèches. Daarnaast was er ook nog de ongelukkige uitspraak over het ouderschapsverlof. Hij stelde zich vragen bij de mogelijkheid om dat verlof op te nemen tot wanneer het kind twaalf jaar oud is.

Desalniettemin blikt Beke tevreden terug op zijn ministerschap. “Ik ben fier op wat ik de voorbije 2,5 jaar heb kunnen realiseren. Verwezenlijkingen die nauwelijks de kranten hebben gehaald, maar die voor duizenden mensen het verschil hebben gemaakt”, klonk het tijdens de persconferentie. “Ook in de kinderopvang hebben we inspanningen geleverd. We hebben voorts de fundamenten gelegd voor een toekomstvisie op de zorg. Niemand kan ontkennen dat we resultaten hebben geboekt.”

Reacties

Ondertussen regent het reacties op Twitter. “Begrip voor de keuze van Beke”, schrijft Coens. “Ik betreur hoe het gelopen is. Welzijn is een belangrijk departement, waar onder Wouter veel gerealiseerd is. Dank Wouter.” Ook andere partijleden, waaronder Sammy Mahdi, spreken via het socialemediaplatform vol lof over Beke.

Het beleid van Beke zorgde echter ook binnen de partij voor wrevel. Liesbeth Van der Auwera (cd&v), voormalig Kamerlid en burgemeester van Bree, zei recent nog op Radio 1 het volgende: “Ik ken Wouter al zolang ik in de politiek zit. Hij is heel intelligent. Alleen heeft hij niet het talent om empathisch met mensen om te gaan. Ik denk dat hij op een ander departement heel anders uit de verf gekomen was. Het departement Welzijn is naar onze partij gekomen, en Beke heeft dat moeten doen, maar ik denk niet dat het op zijn lijf geschreven is.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20