’s Werelds grootste hedgefonds verlaat positie in Tesla – en breidt belang in Chinese EV-bedrijven uit

Bridgewater, ’s werelds grootste hedgefonds in 2021, bezat eind december ongeveer 25.500 aandelen van Tesla ter waarde van 27 miljoen dollar. Het behield zijn belang in alle vier de kwartalen van 2021, zo blijkt uit zijn vorige portefeuille-updates. Elon Musks producent van elektrische wagens komt echter niet voor in zijn laatste registratie bij de Amerikaanse beurscommissie SEC, wat erop wijst dat het fonds vorig kwartaal uit de positie is gestapt. Het fonds van Ray Dalio behoudt echter wel het vertrouwen in Musks Chinese concurrenten.

Dalio is geen vijand van China. Zo stelde hij vorig jaar, toen de Chinese overheid haar techsector de duimschroeven aandraaide, dat de Aziatische reus het etiket “antikapitalistisch” niet verdiende. “China’s strenge optreden tegen de techspelers wordt door de investeerders verkeerd geïnterpreteerd als anti-kapitalistisch”, schreef de miljardair toen op LinkedIn. “De afgelopen veertig jaar is net duidelijk geworden dat China een markteconomie heeft ontwikkeld waar ondernemers en kapitalisten rijk kunnen worden.”

Onder meer daarom, wellicht, heeft zijn hedgefonds z’n belangen in de Chinese elektrische wagenfabrikanten Li Auto en Xpeng meer dan verdubbeld, terwijl het ook zijn positie in Nio aanzienlijk heeft verhoogd – en dat op een moment dat de aandelen van deze bedrijven onder serieuze druk staan. Dat bericht Benzinga.

 • In de eerste drie maanden van het jaar kocht het hedgefonds 1,79 miljoen aandelen in Li Auto, waardoor het zijn blootstelling met 115,6 procent kwartaal-op-kwartaal verhoogde tot 3,35 miljoen aandelen in het bedrijf.
  • Het aandeel Li Auto daalde in het eerste kwartaal met 19,6 procent en sloot op 31 maart op 25,81 dollar per aandeel. Het aandeel is tot nu toe met 32,5 procent gedaald.
 • Bridgewater kocht 2,25 miljoen aandelen in Nio en 1,08 miljoen aandelen in Xpeng. De nieuwe blootstelling verhoogde het belang in Nio met 73,5 procent tot 5,32 miljoen aandelen. Het belang in Xpeng steeg tijdens de periode met 101,2 procent tot 2,15 miljoen aandelen.
  • De aandelen van Nio daalden in het eerste kwartaal met 33,5 procent tot 21,05 dollar per aandeel, terwijl Xpeng met 45,2 procent daalde tot 27,6 dollar per aandeel. De aandelen van de bedrijven zijn tot nu toe dit jaar respectievelijk met 57 en 54,6 procent gedaald.
 • En het geloof van Dalios in de Chinese markt stopt niet bij de EV-fabrikanten. Zo heeft het hedgefonds ook zijn belang in het e-commerceconcern Alibaba met 75 procent verhoogd, tot bijna 7,5 miljoen aandelen, die eind maart 814 miljoen dollar waard waren.

Amerikaanse en meme-aandelen

Bridgewater blijkt ook te geloven in zogenaamde meme-aandelen.

 • Zo heeft het hedgefonds op 31 maart ongeveer 4.100 aandelen van GameStop gekocht ter waarde van 689.000 dollar, schrijft Business Insider. De laatste keer dat het fonds de aandelen van de gamewinkelketen in zijn portefeuille opnam was meer dan drie jaar geleden, eind 2018.
  • Het fonds bezat in maart 2018 maar liefst 3,1 miljoen GameStop-aandelen. Die positie was toen 40 miljoen waard dollar; ze zou kortstondig gewaardeerd zijn op 1,5 miljard dollar op het hoogtepunt van de short squeeze op het meme-aandeel in januari 2021.
 • Bridgewater maakte voor het eerst ook een belang in AMC bekend in zijn laatste portefeuille-update. Dalio en zijn team kochten ongeveer 27.100 aandelen van de bioscoopketen, die eind maart 667.000 dollar waard waren.
 • De totale waarde van Bridgewater’s Amerikaanse aandelen steeg vorig kwartaal met 44 procent tot bijna 25 miljard dollar, doordat het hedgefonds zijn portefeuille uitbreidde van 731 holdings tot bijna 1.000. Ook heeft het fonds vorig kwartaal enkele van zijn grootste posities versterkt, waaronder Procter & Gamble, Pepsi, en Johnson & Johnson.

“Turbulente tijden”

De oprichter en mede-hoofdinvesteerder van Bridgewater kwam vorig jaar in het zakennieuws met zijn boek over de opkomst en ondergang van wereldrijken: Principles for dealing with the changing world order. In gesprekken met zakenmedia koppelde hij doemprofetieën aan investeringsadvies: “In turbulente tijden is het ook belangrijk om in een veilige, goed gebalanceerde portefeuille te zitten”, klonk het.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20