Ryanair: ‘Trage uitrol vaccins door EU schaadt economische vooruitzichten’

De trage distributie van Covid-19-vaccins in de Europese Unie ondergraaft de vooruitzichten van Ryanair voor het komende jaar. Dat meldde Europa’s grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij aan persbureau Reuters. Het bedrijf liet een kleiner verlies dan verwacht optekenen voor zijn net afgelopen boekjaar.

In de 12 maanden eindigend op 31 maart 2021 bedroeg het totaal aantal passagiers 27,5 miljoen. Dat is een daling van 81 procent ten opzichte van de 148,6 miljoen passagiers die de maatschappij in de voorgaande 12 maanden vervoerde.

Ryanair, dat zijn jaarresultaten op 17 mei moet bekendmaken, zei dat het een nettoverlies van 800-850 miljoen euro verwachtte, tegenover 850-950 miljoen eerder.

Het Ierse beursvennootschap Goodbody Stockbrokers liet in een nota weten dat het ‘enige bijstelling naar beneden’ verwachtte van zijn huidige winstverwachting van 299 miljoen dollar (259 miljoen euro) voor het jaar tot eind maart 2022.

Reisbeperkingen van Pasen

De vliegmaatschappij raamde dat het passagiersverkeer tot 31 maart 2022 aan de lage kant van 80 tot 120 miljoen mensen zal liggen.

‘De reisbeperkingen van Pasen en een vertraagd herstel van het verkeer in het zomerseizoen 2021, als gevolg van de langzame uitrol in de EU van Covid-19-vaccins, betekenen dat het verkeer in het voorjaar van 2022 waarschijnlijk aan de lage kant van onze eerder geraamde marge zal liggen’, aldus de maatschappij in een verklaring.

Scherpe criticus van de EU

Ook zei Ryanair dat het nog te vroeg was om significante winstvoorspellingen te doen voor het nieuwe boekjaar. Niettemin verwachtte het ‘dicht bij break-even’ te zitten.

Het bedrijf geleid door de omstreden CEO Michael O’Leary had eind maart 3,15 miljard euro in kas, tegen 3,5 miljard eind december. Het aandeel bleef ongewijzigd op 16,90 euro.

De lagekostenluchtvaartmaatschappij is één van de scherpste critici van de aanpak van de coronacrisis door de EU-bureaucraten.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20