Ryanair verwacht jaarverlies tot 950 miljoen euro

Ryanair verwacht dat het zijn ‘meest uitdagende’ jaar tegemoet vliegt in zijn 35-jarige geschiedenis. Dat meldt de Ierse lagekostenmaatschappij nu landen reisbeperkingen hanteren en verlengen om de nieuwe coronavarianten in te dammen. 

Topman Michael O’Leary verwacht het gebroken boekjaar 2020/21, dat in maart eindigt, af te sluiten met een nettoverlies tussen de 850 en 950 miljoen euro. In het derde kwartaal, de periode oktober-december, leed Ryanair een nettoverlies van 306 miljoen euro op een omzet van 340 miljoen euro. 

‘Ravage’

‘Covid-19 blijft een ravage aanrichten in de hele industrie’, schreef Ryanair in een verklaring, eraan toevoegend dat reizen in de kerst- en nieuwjaarsperiode ‘ernstig werden beïnvloed’ door het reisverbod dat eind december werd opgelegd aan reizigers in het Verenigd Koninkrijk.

Nadat de meer besmettelijke mutatie van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk ontdekt werd, lasten verschillende Europese regeringen in december vliegverboden in voor alle vliegtuigen met passagiers uit het eiland. Met alle gevolgen van dien voor de luchtvaartmaatschappijen. 

In de maand december noteerde Ryanair een trafiekdaling van 83 procent tot 1,9 miljoen passagiers. De budgetmaatschappij ‘verwacht dat de nieuwste lockdowns en de Covid-test voor aankomst de vluchtschema’s en het vliegverkeer tot Pasen aanzienlijk zullen beperken’.

Niet-essentiële reizen 

De afgelopen weken hebben verschillende landen in Europa, waaronder België, niet-essentiële reizen verboden. In ons land loopt het verbod tot maandag 1 maart, met enkele uitzonderingen: reizen om professionele doeleinden, reizen van diplomaten en regeringsleiders, reizen omwille van dwingende gezinsredenen (o.a. gezinshereniging, huwelijken en begrafenissen) en reizen omwille van humanitaire redenen (verderzetten van een medische behandeling of bezoeken in het kader van palliatieve zorgen), mogen wel nog plaatsvinden.

Ook studiegerelateerde reizen, reizen van mensen die in grensgemeenten wonen en reizen om zorg te dragen voor dieren zijn nog toegelaten. Ook omwille van juridische verplichtingen, dringende herstellingen of omwille van een verhuizing mag u nog de landsgrenzen over. Verder wordt ook voor doorreizen een uitzondering gemaakt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20