Ryanair dient klacht in tegen staatssteun voor Brussels Airlines

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft een klacht ingediend tegen de staatssteun voor Brussels Airlines, volgens de Kamer voor Financiën en Begroting.

Het nieuws werd vandaag gedeeld met de Kamercommissie voor Financiën en Begroting door Koen Van Loo, afgevaardigd bestuurder van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

Niet de eerste keer

Ryanair diende de klacht in op 15 januari, aldus Van Loo. De stap was volgens hem verwacht, omdat Ryanair een klacht indient tegen elke staatsinterventie in de luchtvaartsector. ‘We denken dat het akkoord (over de staatssteun, red.) de test zal doorstaan’, aldus Van Loo.

Deal met Lufthansa

De federale regering en de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa sloten in juli een akkoord over de redding van Lufthansa-dochter Brussels Airlines. Daarbij beloofde de Belgische staat een lening van 290 miljoen euro (via de FPIM), terwijl Lufthansa 170 miljoen euro zou investeren. De Europese Commissie keurde de steunmaatregel in augustus goed.

Brussels Airlines heeft intussen een eerste schijf van 130 miljoen van de lening van de Belgische staat opgenomen. De rest zal waarschijnlijk voor de zomer opgenomen worden, aldus nog de FPIM-topman.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20