Lufthansa zorgt voor nieuw vuur in het dispuut over de Falklands

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft officieel erkend dat de Falklands, een eilandengroep in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan, Argentijns territorium vormen. Dat heeft de Argentijnse regering aangevoerd. Lufthansa zou aan de Argentijnse luchtverkeersleiders immers de toelating hebben gevraagd om een route langs de Falklands te mogen gebruiken. De Duitse regering heeft echter de claim van Argentinië afgewezen en zegt dat de vraag van Lufthansa geen enkele verband houdt met territoriale standpunten.

De Falklands vormen onderdeel van het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk, maar worden ook door Argentinië geclaimd.

Aanslepend conflict

Argentinië en het Verenigd Koninkrijk hebben rond de Falklands al vele decennia een conflict. Het dispuut leidde in 1982 tot een kortstondige oorlog tussen beide landen. Het gebied is sindsdien grondgebied van het Verenigd Koninkrijk gebleven, maar Argentinië heeft zijn claims nooit opgegeven. In Argentinië wordt de eilandengroep als de Islas Malvinas omschreven.

Lufthansa zegt aan de Argentijnse luchtvaartautoriteiten de toelating gevraagd te hebben om twee vluchten naar Antarctica, voor de bevoorrading van een zuidpoolexpeditie, uitzonderlijk langs de Falklands te mogen afleiden. Normaal gebruiken de vliegtuigen de route langs Kaapstad in Zuid-Afrika, maar die verbinding is door de uitbraak van de coronapandemie opgeschort.

De vluchten moeten wetenschappers en ondersteunende medewerkers vanuit Hamburg overbrengen naar Mount Pleasant op de Falklands, waar een overstap zou gebeuren op het poolschip Polarstern. Het team moet op Antarctica wetenschappelijk onderzoek naar de klimaatverandering uitvoeren. Argentinië merkte op dat de Duitse regering ook toelating had gevraagd om het onderzoeksschip Polarstern in de haven van Port Stanley, de hoofdstad van de Falklands, te laten aanmeren.

Onveranderd

Het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken betoogde dat Lufthansa had gevraagd om over Argentijns grondgebied te mogen vliegen en eventueel gebruik zou mogen maken van de luchthaven van de Argentijnse stad Ushuaia indien de vluchten niet in de mogelijkheid zouden zijn om op de Falklands te landen.

‘De Duitse ambassade heeft aan de Argentijnse zeemacht tevens gevraagd om de Polarstern toegang te verlenen tot Puerto Argentino,’ aldus het Argentijnse ministerie. Puerto Argentino is de Argentijnse naam voor Port Stanley. Hieruit volgt volgens het ministerie automatisch een Duitse erkenning dat de Malvinas tot het territorium van Argentinië behoren.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken benadrukte in een reactie dat het standpunt van Duitsland met betrekking tot de Falklands niet is veranderd. ‘Aan de activiteiten van privébedrijven kunnen geen consequenties voor de Duitse overheid worden verbonden,’ aldus de woordvoerder. ‘Dergelijke activiteiten hebben ook geen internationale consequenties.’ De twee vluchten zijn op 1 februari en 30 maart gepland.

Argentinië heeft het voorbije jaar zijn claims op de Falklands opnieuw opgevoerd. Het land heeft een minister voor de Malvinas aangesteld. Bovendien beklemtoonden woordvoerders van de Argentijnse regering dat over de regio nieuwe landkaarten zijn gemaakt. Die kaarten zullen in het Argentijnse onderwijs worden gebruikt, maar zouden ook worden ingezet voor lobbywerk bij de Verenigde Naties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20