Argentinië vermijdt bankroet dankzij schuldakkoord

Argentinië is erin geslaagd om 66 miljard dollar aan schulden voor 99 procent te herschikken, waardoor het land niet langer in wanbetaling zou verkeren.

De schuldeisers zijn volgens de minister massaal akkoord gegaan, ‘de vrucht van een proces van dialoog’ dat vier maanden duurde. ‘We zijn uit het labyrint geraakt’, zei president Alberto Fernandez. Een deal werd al eerder aangekondigd, maar nu is alles gefinaliseerd.

Argentinië praatte al sinds 20 april met zijn schuldeisers over de herschikking van 66 miljard dollar schulden. Het gaat om de aflossing van obligaties uit 2005 en 2010, die voortvloeiden uit een eerdere herstructurering, en om nieuw schuldpapier dat sinds 2016 is uitgeschreven.

De schuldeisers wezen in mei een eerste voorstel van de hand. Die maand ging Argentinië officieel in wanbetaling, toen het land een geplande betaling van 500 miljoen dollar niet kon nakomen. Intussen bleven beide partijen wel met elkaar onderhandelen. Daarbij werden deadlines meermaals opgeschoven.

Inflatie = 53 procent

De Argentijnse economie is sinds 2018 in recessie, de armoedegraad bedraagt 35 procent en de inflatie bedroeg vorig jaar 53 procent. Daar komt nu ook nog de economische impact van de coronapandemie bij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20