Brussels Airlines maakt zich op om vaccins te vervoeren

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zet logistiek alles in het getouw om de eerste vaccins te verdelen als die vraag er komt. Vanop de luchthaven van Zaventem vertrokken sinds eind november al zeven vaccinvluchten van andere maatschappijen.

Brussels Airlines heeft tot nog toe geen vragen gekregen om vaccins te verdelen naar andere landen, maar is daar wel klaar voor. ‘We zijn daar logistiek alles voor in orde aan het maken’, zegt woordvoerster Kim Daenen. Zo moeten de vliegtuigen onder andere gekoeld worden om de vaccins op temperaturen te vervoeren die koud genoeg zijn. Het vaccin van Pfizer en BioNTech moet namelijk vervoerd worden aan -70 tot -80 graden, dat van Moderna op -20 graden.

Daenen verwacht de eerste vragen pas in de loop van volgend jaar. ‘Wij doen vooral cargovluchten naar Afrika en de meeste Afrikaanse landen zijn nog niet klaar met hun vaccinatiestrategie’, klinkt het.

Eerste vlucht wereldwijd

Luchthavenuitbater Brussels Airport heeft de eerste vaccinvluchten wel al achter de rug. Sinds eind november zijn er al zeven vluchten vertrokken vanop de Zaventemse luchthaven. De eerste vlucht wereldwijd met coronavaccins aan boord vertrok op 27 november in ons land.

‘Op dit moment gaat dat over Pfizer-vaccins, maar we zijn ervan overtuigd dat we ook voor zowel import als export van andere bedrijven een rol kunnen spelen’, zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli.

Gespecialiseerd in farma

De cargo-afdeling van Brussels Airport is al jaren gespecialiseerd in het vervoer van geneesmiddelen op een constante temperatuur ‘en dat komt nu heel goed van pas’. Het bedrijf beschikt over 30.000 vierkante meter aan temperatuurgecontroleerde ruimtes, het grootste aantal wereldwijd.

De luchthaven richtte een taskforce op om alles in goede banen te leiden en kocht speciale voertuigen aan om de vaccins achteraf op hun juiste locatie te krijgen.

Het Pfizer-vaccin kreeg ondertussen al tijdelijke markttoelating in onder andere het VK en de VS, dat van Moderna krijgt vermoedelijk vrijdag of zaterdag toestemming in de VS.

Europa kijkt maandag naar het Pfizer-vaccin en op 6 januari oordeelt het over Moderna. In ons land kunnen de vaccinaties naar alle waarschijnlijkheid volgende week zondag van start gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20