Brussels Airport stoomt zich klaar voor vaccinverdeling

Van de 5.000 mensen die momenteel werken bij bedrijven op Brucargo, de vrachtafeling van Brussels Airport, zal ongeveer een kwart meewerken aan het transport van de coronavaccins. Dat zegt Geert Keirens, directeur van Air Cargo Belgium, de overkoepelende organisatie van alle vrachtbedrijven op de luchthaven. Via extra opleidingen zal het personeel worden klaargestoomd om het transport veilig te laten verlopen.

De ontwikkeling van een coronavaccin komt stilletjesaan in de laatste fase terecht, nu een aantal farmabedrijven de voorbije dagen met hoopvolle resultaten naar buiten zijn gekomen. De logistieke kant van het verhaal blijkt echter een ander paar mouwen. Het is al bekend dat het vaccin van Pfizer bijvoorbeeld op een constante temperatuur van -70 graden bewaard moet worden. Keirens is er alvast gerust in dat Brucargo die logistieke operaties goed zal kunnen volbrengen.

Opleidingen

‘We focussen al vijf jaar op de farmaceutische industrie’, vertelt Keirens. ‘En we zijn daar ook echt sterk in. Het CEIV-certificaat is daar een goed voorbeeld van.’ In het kader van dat certificaat worden al opleidingen georganiseerd om farmaproducten op een veilige manier te transporteren. De internationale luchtvaartvereniging IATA gaat nu ook bijkomende opleidingen organiseren specifiek in het kader van het transport van de coronavaccins. Die opleidingen zullen bijvoorbeeld gaan over internationale wetgeving en regelgeving.

Daarnaast hebben Brussels Airport en Air Cargo Belgium een taskforce opgericht, BRUcure, om voorbereidingen in verband met de coronavaccins te treffen. ‘Met BRUcure kunnen we onze mensen dan ook de meer praktische kant van het verhaal leren kennen, naast de internationale wetgeving en dergelijke. Aan de hand van bijvoorbeeld een digitaal platform, kan dat snel gebeuren. Ik vermoed dat een kwart van het totale aantal mensen dat op Brucargo werkt, met het transport van die vaccins te maken zal krijgen’, besluit Keirens.

Lees verder: Luchthaven van Luik kandidaat voor verdeling coronavaccins, de ‘grootste logistieke operatie sinds de Tweede Wereldoorlog’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20