De Russische vrachtwagenfabrikant Kamski Avtomobilny Zavod (Kamaz) overweegt om in een aantal fabrieken gevangenen in de productie in te schakelen. Die strategie moet een antwoord bieden op de personeelstekorten waarmee de constructeur momenteel worstelt. Dat heeft Sergei Kogogin, chief executive van Kamaz, bevestigd.
“Kamaz beoordeelt momenteel op welke manier gebruik zou kunnen worden gemaakt van de arbeidsprogramma’s die door de Russische federale penitentiaire dienst werden ontwikkeld”, verduidelijkte Kogonin de intenties van het bedrijf.
Immigranten
Kamaz, de grootste vrachtwagenfabrikant van Rusland, zou de gevangenen vooral willen inzetten in zijn fabriek in Naberezhnye Chelny, een industriestad meer dan 900 kilometer ten oosten van Moskou. In die fabriek werken normaal 24.000 mensen, maar op dit ogenblik worstelt de site met een tekort aan 4.000 werknemers.
De Russische industrie deed in het verleden intensief beroep op buitenlandse arbeidskrachten, die vooral in voormalige republieken van de Sovjet-Unie werden gezocht. De uitbraak van de coronapandemie heeft een groot aantal gastarbeiders aangezet om Rusland te verlaten en naar hun thuisland terug te keren.
Daardoor werden de Russische autoriteiten en particuliere bedrijven aangezet na te denken over alternatieve manieren om het tekort aan arbeidskrachten op te vullen.
De Russische federale penitentiaire dienst stelde eerder dit jaar een plan voor om veroordeelden in te zetten om het personeelstekort in de industrie op te vullen.
Goelag
Die optie werd echter op sterke kritiek van verdedigers van mensenrechten, die waarschuwden voor een dreigend systeem van dwangarbeid, onthaald.
Verantwoordelijken van het Russische gevangeniswezen wezen echter elke mogelijke gelijkenis met de beruchte werkkampen (goelags) uit het Sovjettijdperk af.
In april gaf de Russische regering de ambtenaren de opdracht om de haalbaarheid te onderzoeken van het gebruik van veroordeelden bij de aanleg van spoorwegen.
Kamaz, voor 47 procent eigendom van het Russisch staatsconcern Rostec en voor 15 procent in handen van Daimler, heeft eerder al werknemers in Oezbekistan gerekruteerd. De onderneming wil nu ook bekijken of mogelijk gevangenen in de productie zouden kunnen worden ingeschakeld.
Kamaz realiseert momenteel een productie van ongeveer 70.000 voertuigen per jaar. De belangrijkste exportmarkten zijn Kazachstan en Cuba. De Russische vrachtwagenfabrikant is in de buitenwereld vooral bekend voor zijn succesrijke deelnames aan de autorally Parijs-Dakar.
(kg)