Russische wapenindustrie komt ongedeerd uit coronacrisis: ‘2020 was succesjaar’

De Russische wapenverkoop van vorig jaar werd niet getroffen door de economische gevolgen van de pandemie, zo meldt een overheidsdienst. Dat maakt de wapensector een van de enige industrieën van het land die in 2020 ongeschonden uit de coronacrisis kwam. 

‘Onze orderportefeuille bleef op een niveau van 50-55 miljard dollar’, zei Dmitry Shugayev, hoofd van de Federale Dienst voor Militair-Technische Samenwerking in Rusland, op de nieuwszender Rossiya 24. ‘We hebben een zeer succesvol jaar achter de rug.’

Rusland leed echter wel verliezen op zijn zogenaamde ‘geheime’ uitvoer van wapens en militaire uitrusting. Die zou met 15,6 procent gedaald zijn ten opzichte van het jaar voordien, meldde de Russische krant RBK vorige maand op basis van douanegegevens. 

Volgens Sergei Chemezov, CEO van het Russische staatsbedrijf Rostec, ontving Rusland in 2018 en in 2019 wapenbestellingen ter waarde van respectievelijk 55 miljard dollar en 51,1 miljard dollar. De Kalasjnikov-groep, de Russische fabrikant van het bekende aanvalsgeweer AK-47, is een onderdeel van Rostec. 

Economische krimp van 3,1%

De Russische economie kromp in 2020 met 3,1 procent als gevolg van de coronacrisis, de sterkste terugval in elf jaar – maar een relatief goed resultaat vergeleken met veel Europese landen. Dat meldde Moskou begin vorig maand aan de hand van cijfers van het Russische statistiekbureau Rosstat. 

De economische krimp in 2020 ‘had te maken met beperkende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus en met een daling van de wereldwijde vraag naar energiebronnen’, aldus Rosstat.

Voordat de pandemie begin vorig jaar om zich heen begon te grijpen en het land geteisterd werd door ongekend lage olieprijzen, het belangrijkste Russische exportproduct, voorspelde het ministerie van Economische Zaken dat het bbp met 1,9 procent zou groeien in 2020, na een stijging van 2 procent het jaar voordien. Het ministerie verwacht nu dat het bbp dit jaar weer zal groeien met 3,3 procent. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20