Russische tech-industrie kampt met braindrain: uittocht van technici wist mogelijk 10 jaar van voorwaarts momentum uit

Door de Russische invasie van Oekraïne ontvluchten steeds meer Russen hun land uit angst voor verdere escalaties. Eerder drukten experts hun zorgen uit over een mogelijke “braindrain” van academische, financiële en technische werkers, wat misschien wel het grootste probleem is voor het Poetin-regime. Nu, ruim twee maanden na de start van de oorlog, zijn de eerste gevolgen ervan te zien in de Russische technologiesector.

De Russische Vereniging voor Elektronische Communicatie (RAEC) – een technische handelsvereniging – zei vorige maand dat tot nu toe maar liefst 70.000 technische werknemers het land zijn ontvlucht. Het REAC verwacht daarnaast dat hun aantal deze zomer verdubbeld zal zijn, dankzij een mogelijke tweede golf. Volgens hun eigen berekeningen zou dat betekenen dat ongeveer 10 procent van de Russische IT-werknemers hun heil ergens anders hebben gezocht, buiten Rusland. 

Als reden voor de braindrain wijst het RAEC naar de sterk verslechterde economische situatie en de talrijke overheidsmaatregelen. Dat er nog niet meer IT-werkers het land zijn ontvlucht is te wijten aan de hoge ticketprijzen en het feit dat Russen niet overal met open armen worden ontvangen.

Uittocht wist 10 tot 15 jaar van voorwaats momentum uit

De uittocht zal volgens experts de Russische tech-industrie fundamenteel veranderen. De sector werd voorheen gezien als een opkomende kracht in de Russische economie met succesvolle ondernemingen zoals Telegram en Yandex

De recente leegloop wist 10 tot 15 jaar van momentum in de sector uit, stelt Konstantin Sonin, een econoom aan de Universiteit van Chicago, in de New York Times. “Het is net als in de jaren ‘90, toen iedereen die kon verhuizen uit het land vertrok”. Het verlies van jonge, goed opgeleide, toekomstgerichte mensen kan nog jaren economische gevolgen hebben, aldus de econoom.

Mitya Aleshkovskiy, een techwerker, zegt tegen de Washington Post dat de Russische overheid erg geschrokken is van de uittocht. “De premier van Rusland (Mikhail Mishustin, red.) heeft technici gesmeekt om te blijven. Hij zegt ze: ‘Maak je geen zorgen dat Apple vertrekt, we zullen onze eigen Apple Store bouwen’. Het maakt alleen niks uit, de beste mensen vertrekken”.

Vluchten is niet altijd mogelijk

Vluchten is echter niet altijd mogelijk. Buitenlandse overheden hebben hun luchtruimen gesloten voor Russische vervoerders en andersom vliegen ze ook niet meer naar het land.

Veel Russen proberen daardoor het land via Finland te verlaten. Daar worden nu extra treinen ingezet om het stijgende aantal passagiers te kunnen vervoeren. De topman van de Finse spoorwegen, Top Simola, laat weten dat alle treinen richting Helsinki vol zitten. Treinen richting Rusland zijn echter bijna leeg.

Uit een onderzoek uit 2019 blijkt dat sinds het aantreden van Vladimir Poetin, er tussen 1,6 en 2 miljoen Russen het land zijn ontvlucht. Voornamelijk hoogopgeleide en sociaal bewuste personen zouden het land hebben verruild voor landen in Azië, Europa of de VS. Een braindrain is dus al jaren een Russisch probleem.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.