Dreigt een “braindrain” voor Rusland? Experts verwachten dat het land innovatief gezien volledig tot stilstand zal komen

Steeds meer geschoolde Russen ontvluchten het land uit angst voor een verdere escalatie van de oorlog met Oekraïne. Experts zeggen dat een Russische ‘braindrain’ van academische, financiële en technische werkers misschien wel het grootste probleem is voor het Poetin-regime. 

Sinds de Russische inval in Oekraïne gaat het land gebukt onder een breed scala van sancties. Het land raakt mondiaal steeds verder geïsoleerd en kan van veel internationale diensten geen gebruik meer maken. Dat leidt ertoe dat meer en meer Russen het land proberen te verlaten. Ook zijn veel inwoners bang om opgeroepen te worden voor het leger. Op de lange termijn kan een braindrain misschien wel het grootste probleem vormen voor het land.

Aan het Britse The Telegraph vertelt een zakenman uit Moskou dat het voor hem tijd was om te vertrekken uit Rusland. “Mijn bedrijf is nu weg, aangezien de meeste van mijn klanten al het werk in Rusland hebben opgeschort. Ik weet eigenlijk ook niet of ze überhaupt geld kunnen sturen”. 

Door de internationale sancties krijgt de roebel keiharde klappen, waardoor een groeiend aantal Russische zakenmensen het land ontvlucht. Daarnaast mogen burgers met meer dan 10.000 dollar in buitenlandse contanten het land niet verlaten volgens het Kremlin.

Hoogopgeleide burgers

Hoogleraar Nikolai Roussanov vertelt aan Insider dat binnenkort de stroom van vluchtelingen uit Rusland alleen maar zal gaan toenemen. De hoogleraar zegt dat hoogopgeleide burgers niet graag leven in een dictatuur waarin censuur heerst en mensenrechten worden geschonden. Een braindrain, in combinatie met een algemene isolatie, kan het land technologische gezien volledig stilzetten. 

Hij benadrukt dat het vertrek van veel Russen een gevaar is voor de Russische economie. De economische en technologische innovatie zal verder afnemen, wat de economie afremt. Ook de consumptie zal verminderd worden, want juist burgers die veel te besteden hebben, vertrekken. Met hen verdwijnt een belangrijke steunpilaar van de economie, zo vertelt de hoogleraar. Roussanov zegt tegen Insider dat Rusland meer zal gaan lijken op Iran, dat zwaar gebukt gaat onder internationale sancties.

Vluchten niet altijd mogelijk

Vluchten is echter niet altijd mogelijk. Buitenlandse overheden hebben hun luchtruimen gesloten voor Russische vervoerders en andersom vliegen ze ook niet meer op het land.

Veel Russen proberen daardoor het land via Finland te verlaten. Daar worden nu extra treinen ingezet om het stijgende aantal passagiers te kunnen vervoeren. De topman van de Finse spoorwegen, Top Simola, laat weten dat alle treinen richting Helsinki vol zitten. Treinen richting Rusland zijn echter bijna leeg.

Braindrain niet nieuw

Uit een onderzoek uit 2019 blijkt dat sinds het aantreden van Vladimir Poetin, er tussen 1,6 en 2 miljoen Russen het land zijn ontvlucht. Voornamelijk hoogopgeleide en sociaal bewuste personen zouden het land hebben verruild voor landen Azië, Europa of de VS. Een braindrain is dus al jaren een Russisch probleem.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20