Key takeaways
- De minister van Defensie van Australië benadrukte de behoefte aan meer transparantie van China over militaire ontwikkelingen en inzet.
- Als reactie op de groeiende militaire aanwezigheid van China, beloofde Australië zijn raketverdedigingscapaciteiten te verbeteren en zijn defensie-uitgaven te verhogen.
De Australische minister van Defensie Richard Marles benadrukte tijdens zijn deelname aan de ‘Shangri-La Dialogue’ over defensie in Singapore de behoefte aan meer transparantie van China met betrekking tot zijn militaire vooruitgang en inzet. Marles erkende het belang van China als strategische partner, maar onderstreepte dat open communicatie cruciaal is voor een productieve relatie tussen de twee naties, meldt Reuters.
Eerder incident met Chinese oorlogsschepen
De minister benadrukte het incident in februari toen drie Chinese oorlogsschepen schietoefeningen uitvoerden in de Tasmanzee, wat zowel Australië als Nieuw-Zeeland zorgen baarde. De late aankondiging van deze oefeningen door China leidde tot de omleiding van talrijke commerciële vluchten. Hoewel Marles erkende dat de oefeningen binnen de internationale wetgeving werden uitgevoerd, suggereerde hij dat China de verstoringen tot een minimum had kunnen beperken. Hij verklaarde ook dat Australië de Chinese taskforce nauwlettend in de gaten hield en onderstreepte de verhoogde surveillance-inspanningen van het land.
Chinese functionarissen hebben aangegeven dat soortgelijke oefeningen in de toekomst te verwachten zijn, en bestempelen ze als routinematige marineactiviteiten in internationale wateren. Defensieanalisten interpreteren deze oefeningen als een weerspiegeling van Pekings ambitie om een wereldwijde zeemacht te ontwikkelen die in staat is om vaker macht in de regio te projecteren.
Australische raketverdedigingscapaciteiten en defensie-uitgaven
Als reactie op de opbouw van kernwapens door China en de groeiende aanwezigheid van de Australische marine in blauwe wateren, heeft Australië beloofd om zijn raketverdedigingscapaciteiten te vergroten. Het land wil ook zijn defensie-uitgaven verhogen van ongeveer 2 procent van het BBP nu naar 2,4 procent in het begin van de jaren 2030. Als onderdeel van deze inspanning is Australië van plan om tegen het einde van 2025 2 miljard dollar (ongeveer 1,8 miljard euro) te investeren in Amerikaanse onderzeebootwerven om vanaf 2032 drie nucleair aangedreven onderzeeërs van de Virginia-klasse aan te schaffen – het grootste defensieproject ooit.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!