Russisch bedrijf wil onderzeese kerncentrale bouwen in Noordpoolgebied

Russisch bedrijf wil onderzeese kerncentrale bouwen in Noordpoolgebied
ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images

Het Russische bedrijf Malakhit Marine Engineering is van plan om een onderzeese kerncentrale te bouwen in het Noordpoolgebied. De centrale zou  20 megawatt aan elektrische energie kunnen opwekken en zou tot op een diepte van 400 meter kunnen duiken.

De essentie: De onderzeese kerncentrale zal voornamelijk gebruikt worden om energie te leveren aan afgelegen plaatsen.

  • Volgens Strana Rosatom, het magazine van het gelijknamige Russische agentschap voor kernenergie, zijn er een aantal voordelen aan de technologie verbonden.
  • Doordat die zich onder water zal bevinden, zal de centrale bijvoorbeeld onder ijsbergen kunnen varen. De module zal in staat zijn om “gecontroleerd te duiken en op te stijgen”.
  • De centrale zal niet bemand zijn. Volgens Strana Rosatom zal die “autonoom kunnen werken met periodiek onderhoud”. Om de drie maanden zal een onderhoudsteam de centrale controleren.
  • Door het mobiele karakter van de installatie zal die gebruikt kunnen worden om afgelegen gebieden in de Noordpoolregio van elektriciteit te voorzien. Het plan gaat echter nog een stapje verder dan de drijvende kerncentrales die gebouwd zullen worden voor dezelfde doeleinden door het Russische bedrijf TSS Group. 
  • Het is nog niet duidelijk hoe ver het bedrijf ervoor staat. Wel heeft het al behoorlijk wat ervaring met nucleaire onderzeeërs. Het bedrijf bouwt die al sinds de jaren 1950.

Niet de eerste keer

Opgemerkt: Het is niet de eerste keer dat een bedrijf op de proppen komt met een ontwerp voor een onderzeese kerncentrale.

  • In 2016 berichtte Interfax dat de plannen voor een onderzoeksreactor, ontworpen door de Russische Stichting voor Geavanceerde Onderzoeksprojecten, dat zich vooral op militaire projecten toespitst, klaar waren om geïmplementeerd te worden. De reactor zou “voldoen aan de voorwaarden van het IAEA (Internationaal Atoomenergieagentschap, red.).
  • In 2011 experimenteerde ook de Franse industriegroep DCNS met de technologie. Ook dit bedrijf heeft al ervaring met onderzeeërs. DCNS had plannen voor een onderzeese centrale die 50 tot 250 MWe zou kunnen produceren. (kg)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.