Komt er snel een einde aan de Russische luchtaanvallen?

Het lijkt erop dat de Russische luchtaanvallen op Oekraïne bijna op hun einde lopen. De zelfmoorddrones blijken niet langer effectief, en de voorraad kruisraketten slinkt zienderogen.

Waarom is dit belangrijk?

Een belangrijk onderdeel van de Russische aanvallen zijn de raketbarrages op het Oekraïense achterland. Met kruisraketten en zelfmoorddrones beschiet het Russische leger steden en energieinfrastructuur, in de hoop dat het donker en de koude de moraal van de Oekraïners kraken. Die strategie lijkt echter niet te werken, en de kans bestaat dat er snel een einde komt aan de raketbarrages.

De essentie: Oekraïne wist de voorbije dagen alle droneaanvallen af te slaan.

  • De voorbije nachten lanceerde Rusland opnieuw tientallen Shahed-136-zelfmoorddrones, gekocht van Iran, op Oekraïne.
    • In de nacht van 31 december op 1 januari, nieuwjaarsnacht, schoot Rusland 45 zelfmoorddrones af; die werden allemaal onschadelijk gemaakt, met behulp van de door de Verenigde Staten en Noorwegen geleverde NASAMS-raketsystemen. Dat bevestigde Joeri Ignat, de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht. Dat schrijft denktank Institute for the Study of War in zijn dagelijks rapport over de oorlog in Oekraïne.
    • De nacht daarop werden nog eens 39 drones afgevuurd, de Generale Staf van het Oekraïense leger berichtte maandag dat 27 stuks werden neergehaald. Het is onduidelijk of het hierbij om dezelfde drones gaat, al wordt vermoed dat het om een extra afgevuurd salvo gaat.
  • Dit maakt dat Rusland 111 drones afvuurde, waarvan geen enkele doel trof.
  • Daarnaast blijken ook de aanvallen met kruisraketten op hun laatste benen te lopen. De Russische voorraden zijn stevig geslonken, door de intensieve aanvallen. Volgens Vadim Skibitski, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, heeft Rusland nog maar voldoende kruisraketten voor twee aanvallen. De westerse sancties maken het voor het land bijna onmogelijk om snel nieuwe raketten te produceren.

Daartegenover: De Oekraïense raketaanvallen daarentegen zijn wel bijzonder effectief. En dat valt slecht bij de Russische nationalisten.

  • Op nieuwjaarsnacht werd een Russisch militair hoofdkwartier bestookt met HIMARS-raketten. Volgens Oekraïne vielen hierbij 400 doden onder de Russische troepen, met nog eens 300 gewonden. Rusland beweert bij hoog en bij laag dat dit cijfer fout is, en geeft zelf mee dat er 63 doden vielen. Russische bloggers, die via Telegram fulmineren over de aanval, geven toe dat het aantal veel hoger ligt.
  • Eenzelfde aanval zou hebben plaatsgevonden in de regio Kherson. Bij het dorp Tsjoelakivka zouden volgens Oekraïne 500 Russische doden en gewonden zijn gevallen. Ook in Fedorivka, meer naar het oosten, zou een aanval hebben plaatsgevonden.
  • De aanvallen leidden tot heel wat kritiek op de Russische legerleiding. Russische nationalisten en bloggers snappen niet hoe zoiets is kunnen gebeuren, en vooral dat het Russische luchtafweergeschut niet in staat is raketten te onderscheppen. Eenzelfde geluid klonk al toen Oekraïne drones verschillende luchtmachtbasissen in Rusland troffen, waaronder de Engels-basis, van waar Toepolev Tu-95-bommenwerpers opstijgen om kruisraketten af te vuren op Oekraïne.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20