Verenigde Staten zullen Oekraïne geavanceerd luchtverdedigingssysteem leveren. “Dit zal een verschil maken op het slagveld”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op zondag bekendgemaakt dat zijn land het geavanceerde luchtverdedigingssysteem NASAMS van de Verenigde Staten zal ontvangen. Kiev was al langer op zoek naar een dergelijk systeem om verschillende burgerdoelwitten in het land te beschermen tegen Russische beschietingen.

“Ik wil president Joe Biden bedanken voor de positieve beslissing die is genomen”, zei Zelensky in een interview met het Amerikaanse nieuwsmedium CBS News. “Maar geloof me, het is nog lang niet genoeg om de civiele infrastructuur, scholen, ziekenhuizen en huizen van Oekraïners te beschermen.”

De Oekraïense president vroeg daarnaast om verdere uitgebreide economische en militaire hulp. Daarbij beargumenteerde hij dat een overwinning op het Russische leger Oekraïne veiliger zou maken voor de eigen burgerbevolking. “Waarom hebben we dit nodig? We hebben de veiligheid nodig om Oekraïners in het buitenland aan te trekken terug naar huis te keren. Als het veilig is zullen ze komen, zich vestigen, hier werken en belasting betalen en dan hebben we geen tekort van 5 miljard dollar in onze begroting”, zei Zelensky

Het is onduidelijk hoeveel stukken luchtafweer Kiev geleverd zal krijgen.

Bewezen systeem

Specifiek zullen de Amerikanen het NASAMS-systeem (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) leveren aan Kiev, dat ontworpen is om vliegtuigen, kruisraketten en onbemande luchtvaartuigen te identificeren en te vernietigen. Het systeem is ontwikkeld door het Noorse defensiebedrijf Kongsberg, in samenwerking met het Amerikaanse Reytheon. 

Volgens de twee bedrijven helpt het systeem sinds 2005 met de beveiliging van gevoelige doelwitten in onder andere Washington D.C. “Dit zijn bewezen systemen, die een echt verschil zullen maken op het slagveld.” Dat zegt William LaPlante, ondersecretaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegen Newsweek.

Kiev had al langer fanatiek gelobbyd voor de levering van de technologie, nu Rusland het moreel van de Oekraïners probeert te breken door burgerdoelwitten te beschieten. Het Britse ministerie van Defensie zei dat de Russische aanvallen op de civiele infrastructuur de afgelopen weken flink zijn toegenomen. “Nu het geconfronteerd wordt met tegenslagen aan het front, probeert Rusland het moreel van het Oekraïense volk en de regering te ondermijnen”, zei het ministerie.

Succesvol tegenoffensief Oekraïne

Oekraïne heeft deze maand een serieus tegenoffensief uitgevoerd om grote delen van het grondgebied in de regio van Kharkiv te bevrijden. Het heeft ook vooruitgang geboekt in het zuiden van het land. Onderwijl was Moskou genoodzaakt om een – in de praktijk – massale mobilisatie af te kondigen, om meer troepen naar de frontlinie te sturen.

(as)

Meer