Russische artillerie bestookt civiele doelwitten in Oekraïne om moreel bevolking te ondermijnen

Rusland heeft zijn artillerie-aanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur de afgelopen week flink uitgebreid. Dat deed het Kremlin na zijn roemruchte aftocht uit een deel van zuidoost Oekraïne. 

Op zaterdag zijn vijf burgers om het leven gekomen bij Russische aanvallen in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk. Ook raakten tientallen woongebouwen, gas- en elektriciteitsleidingen verwoest, aldus regionale gouverneurs tegen Reuters. Afgelopen donderdag werd de woonplaats Kryvy Rih van president Volodymyr Zelensky, onder water gezet nadat Russische beschietingen een nabijgelegen dam hadden beschadigd.

De Oekraïense president zei in een videobericht dat “alles in het werk wordt gesteld om de gevolgen van weer een verachtelijke Russische daad op te lossen”. 

Het Britse ministerie van Defensie zei dat de Russische aanvallen op de civiele infrastructuur de afgelopen week flink zijn toegenomen. “Nu het geconfronteerd wordt met tegenslagen aan het front, probeert Rusland het moreel van het Oekraïense volk en de regering te ondermijnen”, zei het ministerie. 

Door Russische artillerie- en raket-aanvallen zijn de stroom- en watervoorzieningen in een groot deel van de regio Kharkiv uitgevallen. Hierdoor zijn veel steden in deze regio gehuld in duisternis en zijn lokale ziekenhuizen aangewezen op hun eigen noodvoorzieningen. Oekraïne beschreef dit als een daad van “wraak” van Moskou vanwege de recente nederlagen op het slagveld.

Massagraf Izioem

Op zaterdag zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een videobericht dat de autoriteiten in Izioem een massagraf hadden gevonden met de lichamen van zeker 440 personen. De meesten daarvan zouden burgers zijn en sporen van martelingen vertonen.

“De opgravingswerkzaamheden in Izium zijn vandaag voortgezet”, liet Zelensky weten in een Telegram-post. “Er zijn nieuwe bewijzen gevonden van martelingen van de daar begraven mensen”. Hij voegde daaraan toe dat VN-medewerkers binnenkort het gebied zullen bezoeken, om verslag uit te brengen van de gebeurtenissen.

Het Kremlin heeft geen commentaar gegeven op de ontdekking van de graven, maar in het verleden heeft Moskou herhaaldelijk ontkend opzettelijk burgers aan te vallen of wreedheden te begaan.

In een reactie op de wreedheden heeft de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken opgeroepen tot de vorming van een speciaal internationaal tribunaal. “Rusland heeft massagraven achtergelaten van honderden doodgeschoten en gemartelde mensen in het gebied rond Izioem. In de 21e eeuw zijn dergelijke aanvallen op de burgerbevolking ondenkbaar en afschuwelijk”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský op Twitter.

Izioem was een van de belangrijkste bolwerken van Moskou in het gebied, tot het succesvolle Oekraïense tegenoffensief de Russische troepen uit de stad verdreef.

Meer