Na Boetsja is er Izioem: Oekraïens leger ontdekt massagraf na terugtrekking Russen

Het offensief van Oekraïne in het oosten van het land is alvast succesvol: op nog geen twee weken tijd wisten soldaten meer dan 8.000 km2 aan grondgebied terug te veroveren op de Russen. Op hun doortocht door bevrijde steden vinden ze echter telkens nieuwe tekenen van de gruwelen van de bezetter.

Eén van de bevrijde steden is Izioem. De stad werd al op 17 maart ingenomen door de Russen, de bevolking leefde er sindsdien onder een schrikbewind. Nu heeft de Oekraïense opmars de Russen teruggedreven: de stad dreigde omsingeld te worden, waarop Russische soldaten halsoverkop vluchtten.

440 lichamen

Bij aankomst in de stad stootten de Oekraïense soldaten op een massagraf, in een bos in het noordoosten van de stad. Daar liggen in totaal 440 lijken van Oekraïense burgers, volgens de gouverneur van de regio, Oleg Sinehoebov, zijn op “99 procent ervan sporen van een geweldadige dood terug te vinden”. Volgens de openbaar aanklager werden sommige burgers gemarteld, en werden enkele lichamen gevonden met de handen op de rug gebonden, of een touw rond de nek.

Journalisten van persagentschap AP reisden met de bevrijders mee en konden het ‘kerkhof’ in het bos zelf zien. Honderden graven, met een simpel houten kruis en een nummer, staan op rijen opgesteld. Iets verderop werd ook een massagraf gevonden, volgens het opschrift liggen er 17 lichamen van Oekraïense soldaten. “We hebben ze nog niet geteld, maar ik denk dat het er eerder 25 à 30 zijn”, vertelde Oleg Kotenko, een medewerker van de Oekraïense overheid die de reïntegratie van bezette gebieden moet bespoedigen.

Yevhen Emin, de viceminister van Binnenlandse Zaken, vertelde afgelopen donderdag al dat, bij de herovering van enkele steden, tekenen waren gevonden van martelkamers, waarin Oekraïense burgers en soldaten werden vastgehouden in inhumane omstandigheden. “We hebben al verschillende lichamen opgegraven, die niet enkel tekenen vertonen van een gruwelijke dood, maar ook van martelingen. (…) Dit is nog maar het begin”, wordt hij geciteerd door het Oekraïense radiostation Radio NV.

Boetsja, Borodjanka, Izioem

Het is ook niet de eerste keer dat Oekraïne de gruwel ontdekt die terugtrekkende Russen achterlaten. Aan het begin van de oorlog werd geprobeerd hoofdstad Kiev te veroveren, maar toen dit niet lukte liet Rusland het offensief in het noorden van Oekraïne vallen. Als gevolg werden gruwelijke taferelen, inclusief martelingen en massagraven, ontdekt in bevrijde steden.

Het bekendste voorbeeld daarvan is Boetsja, 25 kilometer ten westen van Kiev. Die stad werd op 1 april bevrijd door het Oekraïense leger. Bij aankomst vonden ze er massagraven van in totaal 458 lichamen. 419 gewone burgers waren door de Russen vastgebonden en koelbloedig, van dichtbij, afgemaakt. 39 anderen stierven een natuurlijke dood, die hoogstwaarschijnlijk ook te maken had met de behandeling van Russische troepen. In onder meer Borodjanka, een andere stad iets verderop, werden soortgelijke misdaden tegen de mensheid blootgelegd.

Meer