De gruweldaden in Boetsja zijn geen aberratie. Dit is nu eenmaal altijd de Russische manier van oorlog voeren geweest

Tot nu toe zijn minstens 410 lichamen van Oekraïense burgers geborgen in steden rond Kiev waar Russische troepen zich onlangs hebben teruggetrokken. Het lijkt erop dat Russische soldaten uit frustratie en wraak willekeurige burgers hebben geëxecuteerd. De wreedheden in Boetsja waren geen aberratie. Dit is helaas de Russische manier van oorlog voeren. Het is hoe de troepen van Poetin vochten in Tsjetsjenië en Syrië – en daarvoor, hoe Sovjet-troepen vochten in Afghanistan, en in Midden-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze plegen oorlogsmisdaden om de bevolking te terroriseren tot overgave.

Waarom is dit belangrijk?

Burgers doden met bommen en raketten is één ding. Het is iets anders om ze te doden met een nekschot. Dit is een ander niveau van kwaad – het soort georganiseerde gruweldaad dat Europa niet heeft gezien sinds het bloedbad in Srebrenica in Bosnië in 1995. De Russische "anti-nazi"-operatie heeft ertoe geleid dat Russische troepen precies zo handelden als de nazi’s ooit deden. Maar de geschiedenis leert ons dat we daar niet echt versteld van moeten staan.

Er is voldoende bewijs van andere oorlogsmisdaden door Russische troepen in heel Oekraïne. Human Rights Watch heeft gedocumenteerd dat Russische troepen verkrachtingen, standrechtelijke executies en plunderingen plegen. In Mariupol bombardeerden de Russen een theater waar burgers schuilden. Het woord "KINDEREN" stond buiten in het Russisch in enorme witte letters gedrukt. Een poging om luchtaanvallen te ontmoedigen, kan ze cynisch genoeg zelf hebben uitgelokt. Op 16 maart kwamen ongeveer 30

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20