Het bloedbad van Boetsja: tientallen lijken van burgers op straat gevonden na terugtrekking Russisch leger

Vanuit de Oekraïense regio’s waar de Russische troepen recentelijk weggetrokken zijn, komen horrorbeelden van slordige massagraven en lijken van burgers die op straat geëxecuteerd zijn.

Vooral in Boetsja, een voorstad van de hoofdstad Kiev, zijn de Oekraïense heroveringstroepen en internationale waarnemers schokkende taferelen tegengekomen. “Minstens twintig dode mannen lagen op straat toen de Oekraïense troepen de stad binnenvielen. Van sommigen waren de handen op de rug gebonden”, getuigt verslaggever Jeremy Bowen bij de BBC.

Een van de slachtoffers in de straten en greppels van Boetsja – Isopix
Dood en verwoesting in Boetjsa – Isopix

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba spreekt van een “opzettelijke slachtpartij”, Kiev-burgemeester Vitali Klitsjko beschuldigt Rusland en Vladimir Poetin als ultieme bevelhebber van genocide. Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky publiceerde de volgende zeer schokkende beelden via sociale media:

“Oorlogsmisdaden”

De ngo Human Rights Watch bracht zondag een getuigenis over een executie door Russische troepen in Boetsja. Vijf mannen moesten aan de kant van de weg knielen. Een van hen werd in het achterhoofd geschoten.

Nog volgens Human Rights Watch zijn er verscheidene andere oorlogsmisdaden vastgesteld in de regio’s die de Russische troepen recentelijk hebben verlaten. Het gaat niet alleen om executies, maar ook om verkrachtingen en het gebruik van buitensporig geweld tegen burgers.

Internationaal wordt met afschuw gereageerd op de beelden uit Boetsja. Het Verenigd Koninkrijk vraagt een internationaal strafrechtelijk onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, kondigt aan dat er bijkomende EU-sancties tegen Rusland komen.

(am)

Meer