Russische constructeur wil concurrentie met Rolls Royce en Bentley aangaan

In Rusland is autobouwer Nami gestart met de serieproductie van zijn nieuwe luxesedan Aurus Senat. De wagen moet op de markt de concurrentie met modellen van beroemde westerse merken Bentley en Rolls Royce aangaan. Voor een basismodel van de Aurus Senat zou een prijs van 18 miljoen roebel (202.000 euro) moeten worden betaald. 

Volgens Denis Mantoerov, Russisch minister van Industrie, zullen er dit jaar ongeveer 350 exemplaren van de Aurus Senat worden geproduceerd.

Vladimir Poetin

De Aurus Senat werd drie jaar geleden door de Russische president Vladimir Poetin aan de wereld voorgesteld. Poetin liet zich toen bij zijn inauguratie in een exemplaar van de wagen rondrijden.

De Aurus Senat wordt geproduceerd in de fabriek van de Amerikaans-Russische joint-venture Ford-Sollers in Jelabuga in de Russische deelrepubliek Tatarstan. Verwacht wordt dat daar uiteindelijk een productieniveau van ongeveer 5.000 exemplaren zal kunnen worden gehaald.

‘De wagen wordt nu al gebruikt door leden van de Russische regering’, merkt het persbureau Deutsche Presse Agentur (DPA) op. ‘Daarmee wil de Russische regering komaf maken met het gebruik van luxewagens van de Duitse constructeur Mercedes.’

Aurus begon in opdracht van Poetin negen jaar geleden aan de ontwikkeling van de luxewagen. In totaal zou in het project een bedrag van ongeveer 74 miljoen euro zijn geïnvesteerd.

Export

Adil Schirinow, directeur-generaal van Aurus, benadrukte wel dat de Senat vooral voor de export zal worden geproduceerd.

Ongeveer 70 procent van de wagens zou naar het buitenland worden uitgevoerd. Daarbij wordt in eerste instantie gemikt op het Nabije Oosten en Noord-Afrika, maar in een volgende fase zou ook gedacht worden aan China, Latijns-Amerika en Europa. De constructeur benadrukt dat er inmiddels ook een variant op waterstof is ontwikkeld.

Sommige waarnemers merken echter op dat de Aurus Senat niet alleen de strijd met Bentley en Rolls Royce wil aangaan, maar in zijn ontwerp ook duidelijk door deze Engelse merken werd geïnspireerd. ‘De voorkant van de Senat is duidelijk gestyled naar de Rolls Royce Phantom, terwijl de achterkant lijkt te zijn gekopieerd van de Bentley Flying Spur van een tweetal generaties geleden’, luidt het.

De Aurus Senat kan momenteel worden bezichtigd in een toonzaal in Moscow-City, het zakenkwartier van de Russische hoofdstad. Later zouden er ook showrooms komen in Sìnt-Petersburg, Sotchi, Kazan en Ekaterinaburg.

In het tijdperk van de Sovjet-Unie leverde autobouwer Zil de limousines voor de leiders van het land. Zil sloot echter acht jaar geleden de deuren.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20