Rusland veruit de grootste leverancier van ruwe aardolie aan België

Rusland was in 2021 veruit de grootste leverancier van aardolie aan de raffinaderijen in ons land, net als de jaren daarvoor. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van energiefederatie Energia.

Het aandeel van Rusland in de Belgische invoer klokte vorig jaar af op 29 procent, wat meer is dan het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen samen. De import uit het Midden-Oosten daalde fors en bleef vorig jaar beperkt tot 12 procent van het totaal.

Het gaat vooral om de aardolie die in ons land aangevoerd wordt en in de raffinaderijen in de haven van Antwerpen verwerkt worden. De invoer van ruwe aardolie lag in 2021 wel 17 procent lager tegenover 2019, omdat na de Covid-periode de voorraden vrijwel vol waren en er dus minder moest worden ingevoerd, meldt Energia.

Boycot

De Europese Commissie kondigde eerder deze maand een “gefaseerde” boycot van Russische olie aan, waarbij de invoer van ruwe olie al over zes maanden zou moeten stoppen.

De raffinaderijen in de Antwerpse petrochemische cluster verliezen dus hun belangrijkste leverancier en zullen bij andere landen moeten aankloppen. In de vorige jaren was Rusland zelfs goed voor 30 tot 32 procent van de Belgische invoer van aardolie. De transitie is al volop aan de gang. De sector maakt zich sterk dat andere leveranciers, zoals Noorwegen, het VK, het Midden-Oosten, Nigeria en de VS, het gat zullen kunnen vullen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20