Oliehandelaar Gunvor sluit Antwerpse raffinaderij, 230 jobs verdwijnen

Gunvor Group, een van de grootste oliehandelaars ter wereld, sluit zijn raffinaderij in de haven van Antwerpen. Dat maakt het bedrijf maandag zelf bekend.

Als reden voor de sluiting noemt het bedrijf ‘de onzekere economische leefbaarheid van de raffinaderij in de nabije toekomst’.

Al voor de pandemie de vraag naar olieproducten in elkaar deed stuiken, zag het er al niet goed uit voor de Antwerpse raffinaderij. ‘Ons team heeft veel inspanningen en investeringen gedaan om Gunvor Petroleum Antwerpen (GPA) draaiende te houden, maar de coronapandemie heeft van een reeds uitdagende situatie een onhoudbare situatie gemaakt’, zegt Torbjörn Törnqvist, medeoprichter en voorzitter van de Gunvor Group, in het persbericht.

Negatieve cashflow

‘Er is geen scenario voorhanden waarin de raffinaderij in de nabije toekomst geen aanzienlijke verliezen zou lijden’, meldt het bedrijf. Slechts nieuws dus voor de 250 personeelsleden die op de Antwerpse site werken. GPA heeft de ondernemingsraad verwittigd dat het van plan is om 230 van hen te ontslaan. Een twintigtal mensen zou hun job dus kunnen behouden. De fabriek zou namelijk nog worden onderhouden om op termijn – wanneer de economische omstandigheden voor de sector verbeteren – een snelle heropstart mogelijk te maken. Dat is een economische praktijk die ‘mothballing’ heet.

Gunvor verwierf de Antwerpse raffinaderij in 2012. Naar eigen zeggen investeerde de oliedealer bijna 300 miljoen dollar in de site, maar is het chronisch verlieslatend. Door de ineenstorting van de vraag wordt er trouwens al sinds eind mei geen ruwe olie meer geraffineerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20